IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатите на Тръмп искат предкаряване на делото за неправомерно боравене с класифицирани документи

Срещу предполагаемия републикански кандидат за президент на САЩ се водят още две други дела - едно на федерално ниво и едно в щата Джорджия

10:13 | 06.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Адвокатите на републиканеца Доналд Тръмп са поискали прекратяване на делото срещу него за неправомерно боравене с поверителни документи, предава Франс прес.

Тръмп, който се кандидатира за втори мандат в Белия дом, беше обвинен за това, че у него бяха открити класифицирани документи, които той е изнесъл от Белия дом, след като изгуби президентския пост от Джо Байдън. Той е упрекван, че е компрометирал националната сигурност, като е съхранил документите в частната си резиденция Мар а Лаго във Флорида.

Сред тези документи е имало военни планове и информации за ядрени оръжия. Тръмп е трябвало да ги предаде на Националните архиви, както повелява законът.

Адвокатите на Тръмп са поискали вчера от съдията по делото Айлийн Канън да отложи процедурата, за да им позволи да проучат как наскорошното решение на Върховния съд би се отразило на този случай.

Върховният съд в понеделник прецени, че в наказателен план един американски президент има най-малкото право на презумпция за имунитет за официалните му действия.

Тръмп твърди, че има президентски имунитет по четирите дела, заведени срещу него. През май той беше признат за виновен по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни книжа с цел укриване на плащането на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс в края на кандидат-президентската му кампания през 2016 г. След решението на Върховния съд адвокатите на Тръмп писаха на съдията по делото, за да поискат анулиране на присъдата. Тя трябваше да бъде произнесена на 11 юли, но беше отложена за средата на септември

Процесът за неправомерното боравене с класифицирани документи също беше отложен от съдийката Айлийн Канън, която е била назначена на поста от самия Тръмп и затова си навлече критики, че е благосклонна към него.

Срещу Тръмп се водят още две други дела - едното на федерално ниво и още едно в щата Джорджия, за опити за преобръщане на резултатите от изборите през 2020 г. Тези дела се усложняват от решението на Върховния съд. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още