IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път жена е министър на финансите на Великобритания

Кои са ключовите назначения в кабинета на Киър Стармър

08:28 | 06.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Новият британски премиер Киър Стармър. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Новият британски премиер Киър Стармър. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

В правителството на новия британски премиер Киър Стармър има някои министри с нетипични за политици профили и жени на най-отговорни постове, което илюстрира промяната, която лейбъристът иска да въплъти, отбелязва Франс прес.

Фигура номер две в представеното вчера ново правителство е вицепремиерката Анджела Райнър, отговаряща за жилищната политика. Тя е на 44 години, произхожда от много бедна среда и е напуснала училище на 16 години, което се откроява особено много в британския политически пейзаж. Райнър е била  социален работник и синдикалист, преди да бъде избрана за депутат през 2015 г., добавя Ройтерс.

Бившата икономистка от Английската централна банка Рейчъл Рийвс, на 45 години, е ценена в бизнес средите и е първата жена, назначена за министър на финансите на Великобритания. Тя казва, че лейбъристите ще се придържат към строги фискални правила и няма да взимат заеми за финансиране на ежедневните разходи по управлението, но оставя отворена възможността за увеличаване на правителствените инвестиции, финансирани чрез заеми, в стратегически отрасли. 

Начело на министерството на външните работи застава Дейвид Лами, на 51 години, потомък на роби и критик на бившия американски президент Доналд Тръмп в миналото. Лами е набелязал три принципа в основата на външната политика на лейбъристите -  възстановяване на връзките на Великобритания със света, поставяне на сигурността и просперитета над идеологията и трансформиране на външната политика, така че тя да работи в полза на широката общественост, а не на корпорациите и търговски интереси. Той описва своя подход като "прогресивен реализъм".

55-годишната Ивет Купър, която е новият вътрешен министър, е заемала министерски постове по времето на премиера Тони Блеър. През 2015 г. тя се кандидатира, но без успех, за партиен лидер. Купър обещава повече полицейски правомощия за справяне с престъпността и антисоциалното поведение и внасяне на някои промени в рамката на националната сигурност. 

64-годишният Джон Хийли беше назначен за нов министър на отбраната.  При посещение в Киев през май той заяви, че лейбъристкото правителство ще се придържа към решимостта на Великобритания "да подкрепя Украйна, да се противопоставя на руската агресия и да преследва Путин за неговите военни престъпления". 

41-годишният Уес Стрийтинг е назначен за министър на здравеопазването, като сред задачите му ще бъде и разрешаване на ситуацията с милионите хора, които се намират в списъка на чакащите за лечение на Национална здравна служба.

54-годишният Ед Милибанд, министър на енергетиката и на нетните емисии, беше начело на лейбъристите по време на изборите през 2015 г., изгубени от партията с неочаквано голяма разлика. Сега той ще играе водеща поля в превръщането на Великобритания в суперсила на зелената енергия.

43-годишният Джонатан Рейнолдс е министър на бизнеса. Той обещава по-тясно партньорство между лейбъристите и бизнеса с цел постигане на индустриална стратегия, съсредоточена върху зелените инвестиции в енергия, и изграждането на национална устойчивост на външни сътресения.

Пристигайки на Даунинг стрийт 10, в първата си реч като премиер, Стармър, който е бивш адвокат, обеща да се бори ден след ден за обединението на страната и за това британците да могат да повярват отново в едно по-добро бъдеще за техните деца. Той се ангажира да работи спокойно и търпеливо за възстановяването на страната и обеща, че това няма да е лесна работа, защото не е достатъчно да се натисне един бутон, за да се промени една страна.

Иначе постът си запазва котаракът Лари, който обитава Даунинг стрийт 10 и за когото Стармър е шести премиер. Лари обаче ще трябва да съжителства с 17-годишния котарак на семейство Стармър - Джоджо, и хамстера на децата на новия премиер.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 час
в четвъртък избори , в петък оставка на старото правителство , в събота започва работа новото ... британците били такива , били онакива ... с "буреносните сенки" що инвентар попилеха на рассийските блатни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още