IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Ако КС се произнесе за промените в Конституцията през лятото, може да има проблеми

Най-добрият момент за преговори между партиите е до връчване на втория мандат, смята Наталия Киселова

13:05 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От това дали Конституционния съд ще се произнесе през юли или през есента за промените в основния закон зависи как ще се отива към избори. Това стана ясно от думите на преподавателя по конституционно право Наталия Киселова пред Bulgaria ON AIR. Ако вторият и третият мандат не бъдат реализирани, то трябва да се назначи служебен кабинет.

„Специално за служебното правителство и това, че не се разпуска Народното събрание, тези промени са в нарушение на принципа за разделение на властите и е напълно възможно да бъдат обявени за противоконституционни“, каза тя.

„Чуват се гласове, че Конституционният съд ще се произнесе с решение преди ваканцията си през август. Предвид на ситуацията обаче, не е лошо да го позабавят малко. Тъй като, ако те интервенират в материята, свързана с поправките, свързани със служебното правителство, могат да станат големи бели“, коментира пред БНТ проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

Много вероятно, в случай че поправките бъдат обявени за нищожни, да се стигне до ситуация, при която служебното правителство на Димитър Главчев не съществува в правния мир, обясни Киров. Тогава Конституционният съд трябва да обяви не само кое е конституционно и кое не е, но и какви ще бъдат правните последици от неговото решение.

По Конституция вторият проучвателен мандат се връчва на втората по численост партия в парламента. По тази причина, ако намалее броят на парламентарната група на ДПС, то втора по численост става някоя следваща, каза Киселова.

Въпреки скандалите и редуцирането на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) то трябва да получи втория мандат, каза политологът пред Bulgaria ON AIR проф. Николай Найденов.

Най-добрият момент за преговори между народните представители е между първия и втория мандат, смята Киселова. „Тъй като тогава няма срок, в който президентът да покани кандидата от втората по численост парламентарна група, за да ѝ връчи проучвателния мандат“, обясни тя.

Ако вторият мандат бъде върнат веднага, каквато е заявката на ДПС към момента, в 7-дневен срок президентът трябва да връчи третия на избрана от него парламентарна група. 

Според Пламен Киров най-вероятно президентът ще предпочете за връчване на третия мандат онази парламентарна група, която би му гарантирала допълнително забавяне на изборите.

„Президентът е изправен пред една нелека задача. Той ще трябва да насрочи предсрочни избори, които ни чукат на вратата и това е без съмнение. И трябва да се види таймингът, т.е. как ще протече изборният процес, тъй като нашият изборен процес е затворен в рамките на два месеца. От датата на насрочване на избори до деня на гласуване трябва да са минимум два месеца", каза още Киров.

Според него кризата в съвременния парламентаризъм не е в избирателната система или парламентарната система на управление, а кризата са политическите партии, на политическия елит.

Междувременно по време на днешното парламентарно заседание стана ясно, че най-малката група в Народното събрание – тази на „Величие“, се разпада, след като шестима депутати от общо 13-те в партията я напуснаха. Така и зам.-председателите на Народното събрание станаха с един по-малко. Доскорошните представители на „Величие“ вече са независими депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още