IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настоящият уикенд може да се окаже решаващ за кандидатурата на Джо Байдън

Държавният глава ще се отправи към два щата, които задължително трябва да спечели на своя страна – Уисконсин и Пенсилвания, предстои му и интервю за ABC News

10:54 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън започва вероятно най-важния уикенд в политическата си кариера, знаейки, че трябва да си върне доверието на силно скептични гласоподаватели, донори и партийни функционери - и че всяка една грешна стъпка може да се окаже фатална за кампанията му, пише Bloomberg.

Държавният глава, който прекара седмицата след катастрофалното си представяне на първия дебат с Доналд Тръмп в опити да си осигури подкрепа сред висши представители на Демократическата партия, ще се отправи към два щата, които задължително трябва да спечели на своя страна – Уисконсин и Пенсилвания.

Но най-решаващо за Байдън ще бъде интервюто в петък за ABC News, предлагащо на гласоподаватели и съюзници първи неподправен поглед върху президента от дебата насам.

Уверенията на Байдън, че дебатът е плод на една-единствена лоша вечер и че той е решен да остане в надпреварата, не допринесе много за успокояването на демократите, които години наред обрисуваха Тръмп като екзистенциална заплаха за нацията.

Настинка

Поредицата от извинения на президента и Белия дом – че той се бори с настинка, уморен е от пътуване и не спи достатъчно – не постигнаха нищо, но засилиха въпросите за това дали Байдън, който вече е на 81 години, може да бъде назначен отново за лидер на свободния свят за още четири години.

Въпреки че повечето партийни лидери и видни губернатори досега се съпротивляваха на публични призиви за оттеглянето на президента, те директно признаха безпокойството си и казаха, че въпросите относно способността му да се справя с работата са основателни.

Някои основни донори на Демократическата партия заявиха, че ще задържат или пренасочат парите си, освен ако Байдън не се оттегли, а законодателите продължават да обсъждат дали да се обединят и да призоват за промяна на кандидатурата.

Президентът е признал в разговори с приближени, че нов провал през следващите дни ще наложи преосмисляне на надпреварата, съобщи New York Times. От Белия дом и кампанията на Байдън отрекоха информацията.

Среща на върха на НАТО

Байдън трябва да насочи вниманието си i към укрепване на подкрепата сред чуждестранните лидери, които ще дойдат във Вашингтон следващата седмица за срещата на върха по повод 75-ата годишнина на НАТО. Представянето му на дебата отприщи порой от безпокойство в чужбина, като дипломати дори споделиха случаи, в които са виждали как възрастта на Байдън си проличава по време на ключови международни събирания.

В същото време Тръмп се представя на високо ниво, с поредица от предстоящи събития, които биха могли допълнително да укрепят предимството му.

Очаква се кандидатът на републиканците да проведе митинги във Флорида и Пенсилвания следващата седмица и намекна, че подготвя обявяването на свой кандидат за вицепрезидент. След това републиканците ще се съберат в Милуоки, за да номинират 78-годишния Тръмп за кандидат-президент за трети пореден път.

Според проучване, публикувано в сряда от Wall Street Journal, осем от десет американци казват, че настоящият президент е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат.

Байдън планира да говори на митинг в Мадисън, щата Уисконсин, в петък. Той отправи послание към избирателите в радиоинтервю в четвъртък, признавайки, че се е „прецакал“ и „направил грешка“ с дебата.

От кампанията му обявиха, че се планира предоставянето на 50 млн. долара за платено позициониране в медии през месец юли и има планове за покупката на рекламно време по време на значими събития като Олимпийските игри и отразяването на срещата на Републиканската партия.

В радиоинтервюто си в Уисконсин Байдън изрази вярата си, че може да спечели изборите и че 90 минути дебат няма да обезсилят успехите на неговия президентски мандат.

„Когато те съборят, просто се изправяш“, каза Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още