IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските лейбъристи се насочват към огромно мнозинство от 170 места в новия парламент

Консервативната партия на Риши Сунак ще запише най-лошия си резултат на избори в историята си с едва 131 места в новия парламент

00:24 | 05.07.24 г.
Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър. Снимка: Bloomberg LP
Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър. Снимка: Bloomberg LP

Лейбъристката партия на сър Кийр Стармър се насочва към огромно мнозинство от около 170 места на парламентарните избори във Великобритания, показва национален екзит пол, според който консерваторите на Риши Сунак ще излязат от властта след 14-годишно управление, пише Financial Times.

Допитването, публикувано в четвъртък вечер, предполага, че Стармър ще стане следващият премиер на Великобритания и ще разполага с 410 места в 650-местната Камара на общините, най-много от убедителната победа на Тони Блеър през 1997 г. Партията на Сунак ще запише най-лошия си резултат в историята си с едва 131 места спрямо 365 през 2019 г.

Консерваторите бяха наказани от избирателите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, заради които страната имаше петима различни премиери от 2016 г. насам, отбелязва Bloomberg. 

Либералдемократите са напът да спечелят 61 места, а партията на Найджъл Фараж "Да реформираме Обединеното кралство" ще получи 13.

Консерваторите не са единствените, чийто резултат се срива според прогнозните резултати. Подкрепящата независимостта Шотландска национална партия се очаква да спечели само десет места в парламента, най-лошото ѝ представяне от 2010 г. след период на сътресения, при който напуснаха двама ръководители за малко повече от година, полицейско разследване на финансите на партията и разделение по редица политики. 

Резултатът е от огромно значение за Великобритания и ще отекне в цял свят – политическият компас на Великобритания отново се насочи към интернационалистка, левоцентристка партия в момент, когато крайнодесни популисти напредват в много страни.

Резултатът от допитването е личен триумф за Стармър, който пое ръководството на Лейбъристката партия през 2020 г. след най-тежкото изборно поражение на партията от почти един век.

Екзит полът на института Ipsos обикновено е надежден индикатор за цялостните резултати. Броенето на бюлетините в отделните избирателни окръзи ще продължи през цялата нощ, като лейбъристите, ако допитванията са точни, вероятно ще имат ясно мнозинство до 5 ч. местно време.

На последните шест избори във Великобритания само един екзит пол е сгрешил крайния резултат - през 2015 г., когато допитването прогнозира парламент без ясно мнозинство, когато в действителност консерваторите спечелиха мнозинство, отбелязва Ройтерс. 

Сунак изненада Уестминстър и мнозина членове на собствената му партия, като насрочи извънредни избори по-рано от необходимото през май, когато консерваторите изоставаха от лейбъристите с около 20 пункта в обществени допитвания. 

Той се надяваше, че разликата ще бъде стопена, както се случваше традиционно на избори във Великобритания, но изоставането на партията му се запази в катастрофална за консерваторите предизборна кампания. 

Ако екзит полът се окаже верен, това ще бъде невероятен обрат за Стармър и Лейбъристката партия, която според критици и поддръжници се намираше пред екзистенциална криза само преди три години, когато загуби място в парламента с разлика от 16% спрямо консерваторите, почти уникална победа за управляваща партия. 

Но поредица от скандали, най-вече разкритията за партита на "Даунинг стрийт" по време на COVID блокадите, подкопаха тогавашния премиер Борис Джонсън и до ноември 2021 г. преднината на Консервативната партия в обществените допитвания, най-голямата от 11-годишното управление на Маргарет Тачър, се изпари. 

Катастрофалното шестмесечно управление на Лиз Тръс, която наследи Джонсън след принудителното му оттегляне в края на 2022 г., затвърди спада, а Сунак не успя да подкопае огромната вече преднина на Лейбъристката партия в допитванията. 

Макар те да показаха, че няма голям ентусиазъм към лейбъристкия ръководител Стармър, неговото просто послание, че е време за промяна изглежда отекна сред избирателите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още