IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания

Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна, каза президентът

22:04 | 04.07.24 г.
Президентът Румен Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Президентът Румен Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос кога ще връчи втория мандат.

В най-скоро време ще разберете моето решение и ще обявя кога ще връча втория мандат, каза той в отговор на въпрос дали ще изчака да преминат "турбуленциите в ДПС". 

Възможността да няма редовно правителство расте с всеки изминал ден, затова аз съм длъжен да се съобразявам вече не само с връчване на мандата, но и с това кога да бъдат евентуални предсрочни парламентарни избори, които трябва да се произведат в определен конституционен срок, отбеляза държавният глава. 

Ще отчитам всички тези обстоятелства, така че да не отидем на избори до средата поне на септември и партиите да не правят своите кампании август месец, посочи Радев. „Кажете ми каква кампания ще направят август месец. И самите партии не го искат, всички бягат от това“, каза той. Имам по Конституция ангажимент да проведа цялата процедура, така че да бъде отчетен този много важен фактор, допълни държавният глава. 

Първият мандат за съставяне на правителство беше връчен на 1 юли от президента Румен Радев на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. От коалицията предложиха за министър-председател Росен Желязков и кабинет от 19 министри. На 3 юли парламентът не избра за премиер Росен Желязков. Според Конституцията вторият мандат за съставяне на правителство трябва да бъде връчен на втората по големина парламентарна група. Към момента това е ПГ на ДПС с 44 народни представители, показва информацията на сайта на Народното събрание. От началото на този парламент от групата бяха изключени трима депутати - Айсел Руфад, Джейхан Ибрямов и Рамадан Аталай. 

Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна, забележете, до крайна победа, каза още Радев. 

Днес се състоя едно важно изслушване в парламента относно националните рамкови позиции за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, посочи президентът. Българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна, заяви той. Аз не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ, тя никак не е малка, и то за въоръжение на Украйна. Нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на Българската армия преди да сме получили заместващи образци, каза още държавният глава.

Без на самите тези, изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво означава крайна победа – как ще се постигне тя, какво ще ни струва като време, пари, ресурси и най-вече като риск, защото с всеки изминал ден рискът от тази война за нас расте. Дълбоко се съмнявам дали им е ясно какво означава за самата Украйна да воюва до крайна победа и какво ще остане от украинските Въоръжени сили, военнослужещи, от самата инфраструктура и икономика на страната за тази дългосрочна победа, коментира Румен Радев.

Заради това аз никога зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал, заради това отказах да отида да отстоявам такава позиция, каза президентът.

В края на миналия месец президентът не прие предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

"Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на националния отбранителен капацитет и за повишаване на съвместимостта с нашите съюзници от алианса. За укрепване на възпиращия отбранителен потенциал на НАТО, за разгръщането на оперативните планове", каза още Радев.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още