IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли кандидатурата на Байдън до втори мандат в Белия дом?

Слабото представяне на Джо Байдън на първия дебат срещу Доналд Тръмп миналата седмица накара редица членове на Демократическата партия да поискат смяна

17:08 | 04.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tierney L. Cross/Bloomberg
Снимка: Tierney L. Cross/Bloomberg

Те обявиха, че изпитват пълно доверие в президента и са провели откровен разговор с него във връзка с представянето му на предизборния диспут със съперника му от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Нито един от тях обаче не призова Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом.

"Президентът винаги е имал нашата подкрепа. Ние също ще имаме неговата", каза губернаторът на Мериленд Уес Мур. Той обаче добави, че губернаторите са били честни с Байдън, че получават негативна обратна връзка от избирателите си заради лошото му представяне на предизборния диспут със съперника му от републиканците Доналд Тръмп миналия четвъртък.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хоукъл посочи, че след разговора с президента е изпълнена с увереност и добави, че всички нейни колеги са изразили подкрепата си за него. "Президентът е в играта, за да я спечели", добави тя.

Тим Уолц – губернатор на Минесота и председател на Асоциацията на губернаторите демократи, призна, че представянето на президента в диспута с Тръмп миналия четвъртък е било лошо, но добави, че според него Байдън е в кондиция да заеме президентския пост. "И ние, подобно на много други американци, сме малко обезпокоени. Обезпокоени сме, защото заплахата от президентско управление на Тръмп не е само хипотетична", каза Уолц.

Кой може да замени Байдън като кандидат на Демократическата партия?

Въпреки категоричното желание на Байдън да остане в кандидатпрезидентската надпревара, демократите все по-често се питат дали вицепрезидента Камала Харис би била по-силен кандидат от него, пише изданието Hill.

През последните дни тя даде ясно да се разбере, че напълно подкрепя кандидатурата на Байдън за втори мандат и не се стреми да го замени. Но съюзници и стратези на демократите посочват, че съдбата на президента може да зависи от това какво ще покажат социологическите проучвания през следващите няколко седмици, и предупреждават, че ако той изостане значително от Тръмп, това може да предизвика широки призиви сред демократите да се откаже от кандидатурата си за преизбиране.

Харис е най-вероятният заместник на Байдън, въпреки че според няколко източника вероятно ще има конкуренция, отбелязва изданието. "Просто трябва да спечелим, а това вероятно е по-лесно с някой друг, различен от Джо Байдън", каза един от съветниците на демократите в Сената.

Сред кръговете на Демократическата партия често се споменават имената на редица губернатори и други фигури, пише New York Times.

На първо място сред тях е губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Той беше сред първите, които защитиха представянето на Байдън в Атланта, но има и някои ярки предимства пред него, отбелязва изданието. Нюсъм е опитен участник в кампании в голям щат, който използва изявите си по телевизията, за да се противопостави на Тръмп и да подкрепи Демократическата партия. Засега той не е показал никакви резерви към кандидатурата на Байдън, но вече е давал да се разбере, че обмисля да се кандидатира през 2028 г.

За друга силна кандидатура се смята тази на губернатора на Мичиган Гретчен Уитмар. Тя бързо се превърна в национална звезда на Демократическата партия, за което отчасти помогна и това, че Тръмп я нарече "онази жена от Мичиган", припомня „Ню Йорк Таймс“. Уитмър, която е губернатор с два мандата, води кампанията през 2022 г., която даде на демократите в този щат пълен контрол върху законодателната власт и щатското правителство - за първи път от 40 години насам.

Губернаторът на Илинойс, милиардерът Джей Би Прицкър от своя страна се откроява с острия си език срещу Доналд Тръмп. Когато бившият президент беше осъден по време на наказателния процес в Ню Йорк, Прицкър се откъсна от внимателно формулираните коментари на повечето демократи и нарече Тръмп престъпник, расист, хомофоб и мошеник. Това пламенно поведение и язвителните му нападки срещу претендента на Републиканската партия му спечелиха овации, докато той подкрепяше Байдън в Средния Запад, отбелязва изданието.

Към този списък могат да бъдат добавени и имената на министъра на транспорта Пит Бутиджидж, както и на сенаторите Кори Букър от Ню Джърси и Ейми Клобучар от Минесота. И тримата вече са се кандидатирали за президент и са познати на избирателите на демократите. Освен тях с добър рейтинг за Белия дом биха се ползвали и бившите първи дами Хилари Клинтън и Мишел Обама, добавя New York Times.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
cassey5955
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 3 часа
Джо наскоро каза -- "Може да не съм млад , но съм пълен с енергия и има сили да упревлявам и да направя Америка още по велика " Наскоро се представи слабо не е проблем -- ще форсират Джо така ,че няма да може да стои на едно място - както преди бягащият Джо ще бъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още