IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли кандидатурата на Байдън до втори мандат в Белия дом?

Слабото представяне на Джо Байдън на първия дебат срещу Доналд Тръмп миналата седмица накара редица членове на Демократическата партия да поискат смяна

17:08 | 04.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tierney L. Cross/Bloomberg
Снимка: Tierney L. Cross/Bloomberg

Бившият американски президент Доналд Тръмп увеличава преднината си пред президента Джо Байдън след дебата миналата седмица, съобщи Forbes, като се позова на две нови проучвания на общественото мнение, направени през последните дни. Сходни са заключенията и на допитвания по поръчка на New York Times и Wall Street Journal, пише Валерия Динкова в материал за БТА.

Как се стигна дотук?

Слабото представяне на Джо Байдън на първия дебат срещу Доналд Тръмп миналата седмица накара редица членове на Демократическата партия да поискат смяна на кандидата за президентските избори.

В рамките на няколко минути след началото на 90-минутния диспут между двамата претенденти в четвъртък президентът изгуби мисълта си и през цялото време говореше с дрезгав и понякога толкова нисък глас, че едва можеше да бъде чут, като често даваше трудни за проследяване отговори и многократно му се налагаше да се коригира, припомня Forbes.

В сряда говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер неколкократно се опита да го оправдае, че е имал настинка, предизвикана от прекалено тежките пътувания в чужбина, но това предизвика недоверчиви подмятания и скептични въпроси от някои репортери по време на ежедневния брифинг в Белия дом, добавя британското издание Guardian.

Във вторник вечерта, по време на предизборно събитие във Вирджиния, самият Байдън обвини за колебливото си представяне на дебата предишните си международни пътувания, като каза: "Не постъпих много умно. Реших да обиколя света няколко пъти, преминавайки през около 100 часови зони ... преди ... дебата. Не послушах служителите си, върнах се и почти заспах на сцената. Това не е оправдание, но е обяснение."

Кой подкрепя Байдън и кой иска нов кандидат на Демократическата партия

Въпреки спадащата подкрепа, говорителката на Белия дом обяви, че Джо Байдън остава кандидатът на Демократическата партия за изборите през ноември, съобщи Guardian. Самият Байдън, на фона на нарастващия натиск да се оттегли поради опасения, че не е в състояние да изпълнява задълженията си на 81 години, е казал на предизборния си екип: "Ще участвам в тази надпревара докрай".

Белият дом по-рано отхвърли твърденията в статия на New York Times, според която президентът е споделил пред свой приближен, че знае, че може да не успее да спаси кандидатурата си, ако не съумее да убеди обществеността през следващите дни, че е подходящ за тази работа след представянето си на дебатите миналата седмица.

Във вторник конгресменът Лойд Доджет от Тексас стана първият демократ от Камарата на представителите, който публично призова президента да се оттегли, припомня „Гардиън“. Вчера към призива му се присъедини и Раул Грихалва от Аризона: "Това, което той наистина трябва да направи, е да поеме отговорността за запазването на този пост (за Демократическата партия) - и част от тази отговорност е да се оттегли от тази надпревара."

Бившият президент Барак Обама, който изкара два мандата заедно с Байдън, който беше негов вицепрезидент, също е споделил на четири очи с приближени от Демократическата партия, които са потърсили мнението му, че президентът вече е на труден път към преизбирането си и че този път сега е още по-неутъпкан след дебата, съобщи вестник Washington Post.

Някои от съюзниците на Байдън в Конгреса, сред които бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси и конгресменът Джим Клайбърн, също дадоха да се разбере, че биха подкрепили оттеглянето му от надпреварата. Пелоси посочи в интервю за телевизия NBC, че въпросът дали представянето на Байдън в дебата в четвъртък е било „епизодично“ или „(постоянно) състояние“ е „основателен“.

Клайбърн, който е дългогодишен приятел и довереник на Байдън, от своя страна каза пред CNN, че би подкрепил "мини първични избори", които да се произведат в навечерието на Националната конференция на Демократическата партия, в случай че Байдън си направи отвод от надпреварата за Белия дом. Според замисъла на Клайбърн тези мини първични избори могат да бъдат произведени по време на заседание на делегатите по видеоконферентна връзка, което ще предшества Конференцията, която започва на 19 август в Чикаго.

Bloomberg съобщи, като се позова на неназован "висш партиен представител", че десетки демократи от Камарата на представителите също обмислят да подпишат писмо, в което призовават президента да се оттегли от изборната надпревара.

Съоснователят на стрийминг платформата Netflix Рийд Хестингс, който е и един от най-големите дарители на демократите, също поиска друг кандидат за президент на Демократическата партия. "Байдън трябва да отстъпи място на енергичен лидер демократ, който да победи Доналд Тръмп и да гарантира нашата сигурност и благоденствие", посочи Хейстингс пред New York Times.От друга страна, губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Минесота и Мериленд изразиха подкрепата си за президента на САЩ в предизборната надпревара за Белия дом. Тримата бяха сред щатските управители на 24 щата и кмета на Вашингтон, които снощи се срещнаха с Байдън в Белия дом, съобщи Ройтерс.

Последна актуализация: 17:08 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 1 час
Джо наскоро каза -- "Може да не съм млад , но съм пълен с енергия и има сили да упревлявам и да направя Америка още по велика " Наскоро се представи слабо не е проблем -- ще форсират Джо така ,че няма да може да стои на едно място - както преди бягащият Джо ще бъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още