IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обеща да остане в президентската надпревара в САЩ до края

Президентът разговаря с представители на предизборния му щаб, конгресмени и губернатори след колебливото си представяне на дебата с Тръмп миналата седмица

07:52 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да остане в президентската надпревара през 2024 г. след телефонни разговори със служители в предизборния му щаб и срещи с конгресмени и губернатори от Демократическата партия в сряда, предава Ройтерс. Байдън се опитва да се отърси от призивите към него да се оттегли от надпреварата след колебливото му представяне в дебата с Доналд Тръмп миналата седмица.

Байдън разговаря по телефона с притеснени членове на предизборния му щаб и ги увери, че няма да ходи никъде, съобщиха двама запознати с разговора източници.

„Никой не ме кара да се откажа. Не си тръгвам. Ще остана в тази надпревара до края“, заяви отделно Байдън, като призова поддръжниците си „да наберат малко долари“, за да му помогнат да победи опонента си от Републиканската партия Доналд Тръмп на президентските избори на 5 ноември.

Президентът се срещна виртуално и лично с 24 губернатори от Демократическата партия и с кмета на Вашингтон в сряда вечер, за да ги успокои, че ще остане кандидат за президент на партията си след слабото представяне на дебата.

Само трима от губернаторите – ръководителите на Ню Йорк, Минесота и Мериленд, говориха пред репортери след това и обещаха да останат до Байдън след по думите им честен разговор за лошото му представяне на дебата миналата седмица.

„Президентът винаги е имал нашата подкрепа. Ние също ще имаме неговата“, каза губернаторът на Мериленд Уес Мур.

Губернаторът на Минесота Тим Уалц, който е и председател на Асоциацията на губернаторите от Демократическата партия, заяви, че представянето на Байдън на дебата миналия четвъртък срещу бившия президент Тръмп е било лошо, но допълни, че Байдън е годен за поста.

Притесненията за възрастта и остротата на ума на президента експлодираха след дебата с Тръмп, на който Байдън мънкаше под носа си, понякога губеше нишката на мисълта си, а в един момент говореше, че ще победи Medicare. Президентът заяви, че бил уморен след две посещения в чужбина, а Белият дом съобщи, че имал настинка.

В отговор на въпрос в сряда дали Байдън обмисля да се оттегли, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви: „Съвсем не“.

Малко след това две национални допитвания показаха, че шансовете на Байдън да победи Тръмп, който повтори редица добре познати неверни твърдения по време на дебата, са се влошили.

Допитване на Wall Street Journal показа, че Тръмп води пред Байдън с 48% на 42%, което е ръст с един процентен пункт, а друго допитване на New York Times/Siena установи, че преднината на Тръмп пред Байдън е нараснала с три пункта до 49% спрямо 43%.

В телефонен разговор с конгресмени от Демократическата партия конгресменът от Аризона Раул Гриджалва призова Байдън да се откаже от надпреварата, а Сет Мултън от Масачузетс посочи възрастта на президента като негов пасив.

„Тъжната реалност е, че статуквото вероятно ще ни донесе президент Тръмп“, каза Мултън в изявление. „Президентът Байдън няма да стане по-млад“.

Междувременно вицепрезидентът Камала Харис увеличава подкрепата като възможен заместник на Байдън.

Дмитрий Мелхорн, съветник на съоснователя на LinkedIn и мегадарител на демократите Рийд Хофман, заяви пред Ройтерс, че неговият екип „ентусиазирано ще подкрепи президентска двойка, водена от твърдата и прозорлива вицепрезидентка, ако Байдън се оттегли по каквато и да било причина“.

Той допълни, че Харис е единственият сериозен претендент на национално ниво и вече е била подлагана на големи атаки от поддръжници на „Да направим Америка велика отново“ на Тръмп.

Губернатори като алтернативи?

Демократи и дарители, притеснени от жизнеността на Байдън на изборите през ноември, ще наблюдават внимателно интервю пред ABC News, което ще бъде записано и излъчено в петък при предизборно посещение в Мадисън, щата Уисконсин.

Белият дом съобщи, че Байдън е разговарял с лидери на демократите в Конгреса и с представителя на Демократическата партия Джим Клибърн, който помогна много за победата му през 2020 г.

Клибърн, който заяви, че би подкрепил Харис като кандидат-президент, ако Байдън се оттегли, каза пред CNN в сряда, че партията трябва да проведе „мини първични избори“, ако президентът излезе от надпреварата. Така той стана първият високопоставен представител на партията, който говори публично как да бъде заменен Байдън като кандидат.

Някои от губернаторите, които се срещнаха с президента в сряда, биха могли да бъдат потенциални опоненти, ако натискът да се оттегли се засили, но много от тях говориха и в подкрепа на Байдън по време на предизборната кампания.

Губернаторът на Мичиган Гретхен Витмер, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Илинойс Дж. Б. Прицкер, губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро и губернаторът на Кентъки Анди Бешиър са сред споменаваните възможни заместници на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още