IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейбъристите вървят към най-голямото парламентарно мнозинство в историята на Великобритания

Британците гласуват днес на избори, които вероятно ще сложат край на 14-годишното управление на консерваторите

07:44 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър в последния ден от предизборната кампания. Снимка: Christopher Furlong/Getty Images
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър в последния ден от предизборната кампания. Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

Британците се насочват към урните днес, за да гласуват новия си парламент. Очакванията са лявоцентристката Лейбъристка партия да постигне голяма победа на вота, който ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите и ще връчи на лидера ѝ Киър Стармър ключовете за кабинета на премиера на "Даунинг стрийт" 10 утре сутрин, предаде Ройтерс.

Консервативната партия на Великобритания вчера почти призна предсрочно изборното си поражение пред лейбъристите на Киър Стармър, след като ден преди отварянето на избирателните секции във Великобритания предупреди, че опозиционната партия е напът да постигне рекордна победа.

Според оповестените вчера последни прогнози на YouGov лейбъристите са напът да спечелят мнозинство от 212 депутатски места, което е най-голямото за която и да било партия в най-новата история на Обединеното кралство.

Както Стармър, така и премиерът консерватор Риши Сунак започнаха вчера последния ден от кампанията си, преди да отворят днес избирателните секции, като предупредиха гласоподавателите за тежки икономически последици, ако спечели другата партия.

Но изправени пред прогнозите да постигнат най-слабия резултат в историята на партията, консерваторите насочиха вниманието си към ограничаване на щетите, заявявайки, че ще трябва да си запазят достатъчно на брой места, за да бъдат ефективна опозиция на евентуално лейбъристко правителство.

Напълно приемам, че в момента социологическите проучвания означават, че, изглежда, ще станем свидетели на най-голямото мнозинство на лейбъристите - най-голямото мнозинство, което някога е виждала тази страна, отбеляза снощи пред BBC британският министър на труда и пенсионното осигуряване Мел Страйд.

Според него явно лейбъристите са се насочили към "извънредно голяма изборна победа", допълва Associated Press.

"Затова сега е важно каква опозиция имаме, каква възможност за внимателен контрол върху правителството ще има в парламента", добави Страйд.

Запитан за направените от министъра коментари, Сунак каза пред телевизия ITV: "Борим се упорито за всеки глас".

В последните няколко седмици Риши Сунак измина хиляди километри, но не успя да избяга от очакванията, че времето му като министър-председател на Великобритания изтича и е в последните си часове, коментира АР.

По време на забързаните последни два дни на предизборната кампания, в които Сунак посети дистрибуторски склад за храни, супермаркет, ферма и други места, той настояваше, че "резултатът от тези избори не е предрешен". Сунак заяви вчера, че каквито и да са резултатите, той е с "чиста съвест".

Но дори настойчивата реч в последната минута на митинг на консерваторите във вторник вечерта, произнесена от бившия британски премиер Борис Джонсън, който изведе партията до впечатляваща изборна победа през 2019 г., не успя да повдигне духа вътре в партийните редици.

Лейбъристите предупредиха да не се приема като даденост изборния резултат, умолявайки поддръжниците си да не се успокояват от социологическите проучвания, които още преди началото на кампанията даваха на партията солидна двуцифрена преднина.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър прекара 6-седмичната кампания, отправяйки призиви към избирателите да рискуват и да гласуват за неговата лявоцентристка партия и за промяна.

Повечето от хората, включително наблюдатели и политици, очакват, че те ще го направят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още