IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Марин льо Пен планира да си осигури абсолютно мнозинство във Франция?

„Национален сбор“ търси окончателна победа на 7 юли, но за да постигне това Жордан Бардела ще трябва да се справи с крайнолевите и алианса на Макрон

23:38 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Марин Льо Пен, лидер на френската партия „Национален сбор". Снимка: Bloomberg
Марин Льо Пен, лидер на френската партия „Национален сбор". Снимка: Bloomberg

Въпросът, който всички си задават преди втория тур на изборите във Франция е дали крайната десница ще спечели абсолютно мнозинство в Националното събрание, пише France24.

Партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ спечели първия тур с 33,1% от гласовете, следвана от „Нов народен фронт“ с 28% и алианса на президента Еманюел Макрон (20%).

Явен фаворит за втория тур, „Национален сбор“ може въпреки това да загуби, ако лявата коалиция и партията на Макрон работят заедно и блокират крайната десница. „Нов народен фронт“ вече оттегли над 130 от своите кандидати, а президентският лагер – над 80 кандидата в избирателните райони, където Льо Пен има доста добри шансове за успех.

Решен да се противопостави на тази заплаха, „Национален сбор“ поддържа стратегията си да се позиционира като единствен защитник на демокрацията и хората срещу „хаоса на крайната левица“.

„Проблемът Меланшон“

По време на гостуването си във френската телевизия TF1 в понеделник вечерта председателят на „Национален сбор“ Жордан Бардела изглеждаше изненадан, когато водещият го попита за стратегията на опонентите му за блокиране на партията му да си осигури абсолютно мнозинство в парламента. „Донякъде неестественият съюз между г-н (Жан-Люк) Меланшон и Еманюел Макрон е много изненадващ“, посочва Бардела, критикувайки „президента за сътрудничество му крайното ляво движение“.

По-рано през деня Бардела предложи да се проведе дебат между двата кръга на гласуването с Жан-Люк Меланшон, лидер на крайно левите. Меланшон му отговори в социалната платформа X, като каза, че „Новият народен фронт“ все още не е определил кандидат за позицията на министър-председател“. Марин Тонделие, лидер на партия „Еколози“, също се присъедини към дискусията, като ги информира, че сега е ред на нейната партия да дебатира, тъй като Оливие Форе вече е дебатирал от името на Социалистическата партия, както и Мануел Бомпард за „Непокорна Франция“. Този ред на дебата, според Тонделие, е бил договорен между членовете на „Нов народен фронт“.

Жордан Бардела от "Национален сбор". Снимка: Bloomberg L.P. Жордан Бардела от "Национален сбор". Снимка: Bloomberg L.P.

Тактиката на „Национален сбор“ е да представи Меланшон като лидер на крайнолевите, тъй като членовете ѝ знаят, че много избиратели имат силни резерви към него.

Бардела и неговите поддръжници се преструват, че не са наясно с факта, че Меланшон, който заема донякъде заден план в тази кампания, е противоречива фигура дори в рамките на „Нов народен фронт“, който включва също Социалистическата партия, ‚Еколози“ и комунистите. Някои от неговите членове, като Тонделие и Форе, заявиха, че в случай на победа Меланшон няма да бъде назначен за министър-председател, тъй като кандидатът ще трябва да бъде избран единодушно.

Яростни атаки

По време на тази кампания колегите на Бардела се насочиха към членовете на „Непокорна Франция“, както се вижда от няколко коментара, направени в нощта на изборите в неделя.

„От една страна имате тези, които обичат Франция, а от друга – тези, които обичат „Хамас“, изтъкна говорителката на „Национален сбор“ Лор Лавалет по време на интервю за BFMTV.

По време на дебат по телевизионния канал France 2 Лавалет обвини Ерик Дюпон Морети, министърът на правосъдието, че е „небрежен“ по наказателни въпроси, докато Морети каза, че нейната партия използва отвратителните престъпления като „трамплин“.

Републиканският фронт на "безчестието"

Друга тактика, използвана от „Национален сбор“, е да критикува това, което вижда като противоречия на републиканския съюз, сформиран между коалицията на Макрон и „Нов народен фронт“.

В неделя Макрон призова за формирането на „широк, ясно демократичен и републикански съюз за втория тур“, за да попречи на Льо Пен да си осигури абсолютно мнозинство.

Представителите на „Национален сбор“ също остро разкритикуваха Ное Гошар от „Непокорна Франция“, когато той се оттегли от надпреварата си в един от избирателните райони на Калвадос, Нормандия, за да не раздели вота срещу крайнодесните с бившия премиер Елизабет Борн.

„Непокорна Франция“ избра да оттегли своя кандидат и да призове хората да гласуват за мадам Борн, която осъществи пенсионната реформа, използвайки член 49.3 [който позволява на министър-председателя да приеме закон без парламентарно гласуване]“, каза Бардела в понеделник, заклеймявайки партиите като „ съюз, основан на безчестие от двете страни“.

Критиката на Бардела е донякъде непоследователна, като се има предвид, че неговата пенсионна реформа ще накара някои французи да работят до 66-годишна възраст, две години повече от сегашния лимит.

Защита на народа

Отправяйки тези критики към така наречения републикански съюз, „Национален сбор“ поставя под съмнение целостта на коалицията между Макрон и крайнолевите. Например, Жан-Филип Танги, депутат от партията на Льо Пен, осъди тази „интрига“, насочена към „запазване на места“.

По този начин неговата партия се позиционира като защитник на хората и критик на предполагаемите усилия за инфантилизиране на избирателите.

Въпреки че Бардела казва, че е "уверен", че ще стане министър-председател, той все пак е наясно, че френското общество все още има силни резерви към неговата програма, която недоброжелателите му описват като ксенофобска и расистка. „Аз ще бъда министър-председателят, който гарантира правата на всички французи“, заяви той, като призовава избирателите да „изберат отговорно скъсване с миналото“.

В интервю за френския всекидневник Le Parisien, публикувано на 17 юни, Бардела предупреди, че ще стане министър-председател само ако спечели абсолютно мнозинство, т.е. поне 289 от 577 места в Националното събрание. Неговите близки поддръжници, включително Льо Пен и Себастиен Шеню , обаче се изразиха по-предпазливо.

„След като достигнем например 270 депутати, ще имаме нужда от още 19“, каза Льо Пен в Националното събрание във вторник, предполагайки, че могат да бъдат постигнати допълнителни съюзи с „различни десни, леви партии и републиканците“ с цел формиране на мнозинство.

Въпреки че „Национален сбор“ води надпреварата и изглежда вероятно ще спечели абсолютно мнозинство, все още нищо не е сигурно. На първия тур партията на Бардела и нейните съюзници спечелиха 39 места, в сравнение с 32 за „Нов народен фронт“. Тя ще трябва да спечели още 250 места на втория тур, за да поеме контрола над Националното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още