IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странни кандидати влизат в предизборната битка във Великобритания

Един от кандидатите, Граф Боклуджийска мутра, се обрисува като воин на интергалактическото пространство, със сивочерна униформа и с каска, напомняща на кофа за боклук

18:30 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бившият британски премиер Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият британски премиер Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg L.P.

Изкуствен интелект в стил чатбот, пъб или интергалактически герой - предизборната кампания за британските парламентарни избори на 4 юли е белязана от странни кандидатури, често пъти смешни и сатирични.

Тази традиция датира от 1980 г., когато за участие в изборите се регистрира "Официалната шантава чудовищна партия" и издига двама кандидати за депутати под лозунга: "Гласувайте за лудостта".

Сега британският премиер Риши Сунак се противопоставя в избирателния си окръг в Ричмънд на кандидат от същата тази партия, но също се противопоставя и на кандидат, носещ името Граф Боклуджийска мутра. Последният се обрисува като воин на интергалактическото пространство, който се придвижва във внушителна сивочерна униформа и с каска, наподобяваща на кофа за боклук.

Лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър, фаворит, за да стане следващ британски премиер, ще се бори в избирателния си окръг с кандидата Елмо, червеното чудовище от прочутото телевизионно куклено шоу "Улица Сезам", и с кандидат от гореспоменатата странна партия, който се представя като Ник-Невероятната летяща тухла.

Във Великобритания, за да се кандидатира някои на парламентарните избори, то той трябва да събере само 10 подписа на избиратели в избирателен окръг и да внесе сума от 500 британски лири (590 евро).

Притокът на странни кандидати се обяснява с британското чувство за хумор и с британските традиции в областта на сатирата и осмиването, казва за Франс прес Андрю Блик, преподавател по политически науки в "Кингс колидж" в Лондон.

През последните години политиката става още "по-смешна" и още по податлива на сатирата, добавя той.

Според него този феномен има и добри страни. Странните кандидати привличат вниманието върху системата и някои проблеми, които те повдигат, въпреки че го правят с чувство за хумор, са действително важни теми за избирателите.

Така например Граф Боклуджийска мутра е всъщност актьорът Джон Харви, който обещава да построи най-малко една къща на достъпна цена и да въведе военна служба за всички бивши премиери.

През 2019 г. той участва в парламентарните избори срещу Борис Джонсън. Той се яви и на кметските избори в Лондон тази пролет. Тогава пред Франс прес той заяви, че британската политическа система създава благоприятни условия за ексцентриците, въображението и хумора в политиката.

В Южен Лондон един пъб, наречен "Митра" (митра е вид корона, носена от предстоятел на източноправославна църква - бел. ред.), беше регистриран като политическа партия от неговия собственик Крис Френч с цел реклама в момент, в който дейността на много заведения като неговото изпитваха затруднена в периода след коронавирусната пандемия.

"Това е най-простото нещо, което можех да направя. Просто написах в интернет: "Как да регистрирам политическа партия", разказва Крис Френч.

Благодарение на кандидатурата му името на пъба му ще присъства в бюлетините на 77 000 потенциални избиратели в неговия избирателен окръг.

Целта на Крис Френч е просто да не се класира на последно място на изборите. Но ако стане така, че той изпревари истинските политически партии, тези партии вероятно ще трябва да напусне политиката.

В Брайтън, в Южна Англия, ИИ Стив има претенциите да е първият изкуствен интелект от типа чатбот, който издига кандидатурата си. Създател на този кандидат е Стив Ендакот, а интернет сайтът на ИИ Стив обещава, че ще отговаря на запитванията на избирателите по всяко време. Сред предложенията на ИИ Стив например са увеличаване на местата в затворите и създаване на повече велоалеи. Той защитава също така и практически климатични мерки, както и правата на хората от ЛГБТ общността.

ИИ Стив е кандидатът, който иска да внесе различен елемент в кампанията. Той допълва, че неговите предимства са, че той не се оставя на влиянието на емоциите или на специални интереси.

Но запитан за предимствата на изкуствения интелект по принцип, ИИ Стив очевидно се сблъсква с някакъв технически проблем и не успява да завърши отговора си.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още