IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодясната група на Орбан в ЕС ухажва потенциални нови членове

Желанието на управляващата партия в Унгария да ръководи европейските популисти буди интерес, но тя може да се сблъска с амбициите на съперници от Италия и Франция

13:17 | 02.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Новият крайнодесен съюз „Патриоти за Европа", основан само преди два дни, вече търси да привлече нови членове, отразявайки по-широката борба за власт сред националистите в Европейския съюз (ЕС), пише Euronews.

Основана на 30 юни от радикални партии от Унгария, Австрия и Чехия, "Патриоти за Европа" се стреми да стане най-голямата твърдо дясна група в Европейския парламент (ЕП) и със сигурност има много възможности за увеличаване на броя на членовете.

Ден по-късно стана ясно, че португалската дясна популистка партия Стига!" (Chega! – бел. ред.) е близо до подписването на манифеста на новата група.

Това потенциално би довело още трима евродепутати в алианса, чиито основатели включват партията „Фидес“ на Виктор Орбан, „Партия на свободата на Австрия“ (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) на Херберт Кикл и „АНО 2011“ на бившия чешки премиер Андрей Бабиш.

Алиансът „се разраства на невероятно място, по-бързо, отколкото някой е предполагал", заяви Виктор Орбан в интервю за унгарския телевизионен канал M1.

Италианската крайнодясна партия „Лига“ изглежда също флиртува с идеята, става ясно от коментарите на нейния лидер Матео Салвини.

„Смятам, че формирането на голяма група, която се стреми да бъде третата по големина в Европейския парламент, може да е правилният път“, изтъква Салвини.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P. Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

И двете партии, „Стига!“ и „Лига“,  са членове на националистическата група „Идентичност и демокрация“ (ИД), петата по големина в Европарламента, чиято текуща кохорта от 58 евродепутати е доминирана от 30 от френската „Национален сбор“ на Марин льо Пен.

Но включването на италианците и португалците все още няма да направи „Патриоти за Европа" официална група – механизмът, чрез който се разпределят парите и влиянието в ЕП. 

С десет евродепутати от „Фидес“, седем от „АНО 2011“, шест от FPÖ, двама от „Стига!“ и потенциално осем от „Лига“, това прави общо 33-ма евродепутати, което е над прага от 25, определен от правилата на ЕП. 

Но съставът все още ще изостава, тъй като ще са необходими още две страни, поради факта, че минималният праг за оформяне на група включва евродепутати от най-малко седем страни членки на ЕС. Също така въпросните евродепутати ще трябва да демонстрират, че споделят еднакви политически афинитети.

„Още четири или пет дни и много хора ще бъдат изненадани“, изтъква унгарският премиер, очаквайки групата „много бързо да стане третата и след това втората по големина“ в ЕП.

Лидерът на крайнодясната френска партия "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg L.P. Лидерът на крайнодясната френска партия "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg L.P.

Кои партии може да се присъединят впоследствие?

Други крайнодесни и консервативни партии наблюдават случващото се, но не се ангажират за момента.

Повратната точка за патриотите на Орбан ще бъде убеждаването на полската партия „Право и справедливост“ (ПиС) да напусне групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), където споделят лидерството с „Италиански братя“ на Джорджа Мелони.

Срещата на учредителната група на ЕКР беше отложена след вътрешни преговори, по време, когато започнаха да се разпространяват слухове за опита на Орбан да обедини националистическите партии.

Загубата на 20-те полски евродепутати сериозно би отслабила ЕКР, която в момента е третата по големина група в Европарламента, и би ограничила влиянието на Мелони преди ключовото гласуване за преназначаването на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК).

Групата на Орбан може да повлияе още повече на ИД. Ако холандецът Герт Вилдерс пренасочи шестимата си евродепутати от ИД към "Патриоти за Европа", белгийската партия „Фламандски интерес“ може да последва примера му.

Геролф Анеманс, най-влиятелният евродепутат в белгийската крайнодясна партия, показа, че наблюдава отблизо случващото се, когато сподели съобщението на Орбан в социалните платформи.

Нека не забравяме и „Алтернатива за Германия“ (Alternative für Deutschland - AfD), чиито 15 евродепутати в момента са отстранени от ИД. Партията е била в контакт с групата на Орбан, става ясно от правителствени източници.

Дори и без ПиС, "Патриоти за Европа", допълнена от Германия, Нидерландия и Белгия, може да се опита да стане третата по големина група в ЕП – и евентуално също да принуди Льо Пен, която в момента е фокусирана върху изборите във Франция, да се присъедини.

Не всички независими евродепутати обаче може да се интересуват от тази възможност. Съобщава се, че словашката партия SMER („Посока – социална демокрация“ – бел. ред.) е близо до повторно присъединяване към социалистическата група, докато италианското движение „Пет звезди“ има различна политическа траектория. 

Противопоставяне на дуопола Мелони-Льо Пен

Надпреварата отразява напрежението сред крайнодесните партии в Европа.

В момента Орбан има по-малко евродепутати от Мелони и Льо Пен и това е шанс за унгарския премиер да спечели влияние и да се представи като баща-основател на нов крайнодесен съюз.

Учредителните срещи както в ИД, така и в ЕКР бяха отложени, но часовникът тиктака, като крайният срок за формиране на групи е следващият четвъртък (4 юли)

Този срок обикновено се счита за решаващ, тъй като размерът на групата определя достъпа до ключови позиции в структурата на Европарламента.

Съобщава се, че някои национални делегации в европейските партии, включително полската "Право и справедливост", са подали молба за удължаване на крайния срок до 8 юли. Източник от крайнодясната група ИД потвърди пред Euronews, че те са поискали отлагане на учредителната им среща, първоначално насрочена за сряда (3 юли).

В телевизионното си интервю в понеделник Виктор Орбан каза, че неговата група ще проведе учредителната си среща следващия понеделник (8 юли), след официалния краен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 1 час
тия не могат да мелят брАшно заедно ... всеки от тех е "спасител на народа" от враговете му ... и всеки иска да е водач-знаменосец на онеправданите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още