IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еклектично дясно правителство поема властта в Нидерландия

Антиислямската Партия на свободата на Хеерт Вилдерс има пет министри в кабинета, включително на миграцията и търговията

10:11 | 02.07.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Сградата на нидерландския парламент. Снимка: Carl Court/Getty Images
Сградата на нидерландския парламент. Снимка: Carl Court/Getty Images

Еклектично правителство, включващо крайната десница, поема властта в Нидерландия във вторник (2 юли), водено от бивш шеф на разузнавателните служби и с министър на земеделието, която за първи път опита фермерския живот в телевизионно риалити шоу, пише Financial Times.

67-годишният министър-председател Дик Схоф е политически новак, който се превърна в единствения приемлив кандидат за четиристранната коалиция, включваща Партията на свободата (PVV) на антиислямския активист Хеерт Вилдерс, която спечели първото място на парламентарните избори миналата година. Другите три партии се съгласиха да се присъединят към правителството, при условие че самият Вилдерс не стане премиер.

Новият министър на земеделието на страната пък е 39-годишната Фемке Виершма – родена и израснала в града, която стана известна през 2010 г. с риалити програмата „Фермер търси жена“. Тя се омъжи за земеделец, роди четири деца, разведе се и стана политик за популисткото Фермерско-градско движение (BBB), което излезе на националната сцена през 2019 г., водейки земеделски протести срещу екологичните закони.

Изборът на Вилдерс за министерските постове се сблъска с трудно начало – включително първоначално предложения кандидат за премиер Роналд Пластерк, който трябваше да се оттегли, след като отчужди един от коалиционните партньори и беше обвинен в плагиатство.

PVV си осигури пет от 15-те министерски поста в новото правителство – включително на миграцията и търговията. Но върху първия избор на крайнодесния лидер за министър на миграцията – Гиди Маркусоуер, беше наложено вето от парламента, след като нидерландската разузнавателна служба, която Схоф някога управляваше, каза, че той не е преминал проверка за сигурност.

Следващите избори за министър на миграцията, Марджолайн Фабер, и на търговията, Рейнете Клевер, бяха изправени пред трудни въпроси в парламентарните изслушвания заради одобрението им на теорията на конспирацията за „Голямото заместване“, която гласи, че западните елити умишлено внасят имигранти, за да заменят бялото мнозинство.

Фабер обеща на Камарата на представителите, че отсега нататък „моите изявления не трябва да бъдат опозиционни, а министерски“ и че наложи незабавно замразяване на молбите за убежище.

Другите две партии в правителството – либералната/консервативна VVD на бившия премиер Марк Рюте и дясноцентристката партия „Нов социален договор“ – обещаха да контролират поведението на своите партньори и се опитаха да уверят пазарите, че ще провеждат разумна фискална политика и ще насърчават инвестициите в петата по големина икономика в ЕС.

Съгласно дългата традиция на пестеливите нидерландски финансови министри VVD на Рюте избра Елко Хайнен за поста. Хайнен веднъж каза на парламента, че единствената му цел в политиката е да харчи по-малко – обещание, което той възнамерява да спази, докато е на позицията.

Като бивш служител на финансовото министерство, Хайнен принуди Вилдерс да се откаже от обещанията за големи разходи, но ще трябва да осъществи бюджетни съкращения за 15 млрд. евро.

Отразявайки обещанията на френския крайнодесен лидер и кандидат за министър-председател Жордан Бардела, нидерландският финансов министър също иска намаляване на вноските на страната в бюджета на блока от 2027 г. Хайнен каза още, че би наложил вето на всякакви допълнителни съвместни заеми за финансиране на отбрана или зелени програми.

Барбара Вис, професор по политически науки в Университета в Утрехт, коментира, че Схоф е изправен пред „бойно кръщение“ тази седмица, добавяйки, че „не знаем как ще се представи, като се има предвид, че няма политически опит“.

Това, че Схоф не е свързан с никоя партия, допълнително размива властта му, казва тя, като се има предвид, че министрите от всяка партия се координират преди заседанията на кабинета какви позиции да заемат.

„Новият премиер ще има информационен дефицит“, каза тя.

Рюте, който беше премиер в продължение на 14 години и по-късно тази година ще стане генерален секретар на НАТО, пожела на Схоф „всеки успех“ в емоционална реч миналата седмица, в която изрази съжаление за грешките, които е направил.

Макар и извън правителството, обещанието на Вилдерс да смекчи подстрекателската си реторика след миналогодишните избори беше подложено на изпитание миналата седмица, когато той описа исляма като „отвратителна, осъдителна, насилствена и омразна религия“. Антиислямският политики беше осъден за дискриминационни изказвания срещу мароканската общност и живее под полицейска защита през последните 20 години заради заплахи за живота му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
хаха ... а туканка кви кълбета правеха форумните полезни ... пабеда , запада се спихнА , кво ли не ... четиристранна коалиция баце ... събрани от кол и въже ... само гледайте колко ще изкара и какви ще ги навърши правителството , половин година почти го гласят само и само да докопат власт ... гледайте сеир и ще следим резултата на следващите избори ... скоро ребята !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още