IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на имунитета на Доналд Тръмп

По този начин бившият държавен глава ще успее да стигне до изборите през ноември без да се налага да влиза в съда

22:05 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Върховният съд на САЩ постанови, че бившите президенти на страната имат имунитет срещу разследване, като по този начин удължи забавянето на началото на процеса във Вашингтон срещу 45-ия американски държавен глава Доналд Тръмп по обвинение в заговор за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., съобщава Bloomberg.

Решението на съда гарантира, че процесът срещу Тръмп няма да започне преди изборите през ноември.

Съдиите, от които шестима са гласували в подкрепа на решението, а трима против, казват, че федералният апелативен съд е бил твърде категоричен в отхвърлянето на аргументите за имунитета на Тръмп, постановявайки, че бившите президенти разполагат със защита срещу съдебно разследване за редица действия, извършени по време на тяхното управление.

Тръмп приветства становището на съда, определяйки го като „голяма победа“.

„Това е голяма победа за нашата демокрация и за американската конституция. Горд съм, че съм американец“, написа в своята социална платформа Truth Social бившият държавен глава, кандидат на Републиканската партия за предстоящите избори.

„Президентът не е над закона“, изтъква главният съдия Джон Робъртс. „Но Конгресът не може да криминализира поведението на президента при изпълнение на отговорностите на изпълнителната власт съгласно Конституцията“.

Решението представлява тактически триумф за Тръмп, като на практика успява да премахне риска специалния прокурор Джак Смит да изправи бившия президент пред съдебно жури във Вашингтон преди деня на изборите на 5 ноември.

Сега имаш голям шанс Тръмп да стигне до изборите през ноември, като само едно от четирите наказателни дела срещу него за момента е влязло в съда.

"Днешното решение да се предостави на бившите президенти имунитет срещу наказателна отговорност променя институцията на президентството. То се подиграва с принципа, основополагащ за нашата конституция и система на управление - че никой не е над закона“, пише съдия Соня Сотомайор в острото си възражение.

Сотомайор, която прочете резюме на възражението си на глас в съдебната зала, каза, че защитата, предоставена на президентите от съда, „е нещо точно толкова лошо, колкото звучи, и е безпочвена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още