IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплашва ли френско-германските отношения победата на Марин льо Пен?

Анализатори предупреждават, че успехът на „Национален сбор“ може да помрачи отношенията между Париж и Берлин и да усложни дневния ред на Олаф Шолц

22:15 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Френският държавен глава Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Френският държавен глава Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Докато текат парламентарните избори във Франция, крайните резултати могат да окажат значително влияние върху Германия. Анализатори предполагат, че влиянието на Берлин върху Европейския съюз  (ЕС) ще отслабне, ако „Национален сбор“ спечели окончателно вота във втората по големина икономика в Европа, пише Euronews.

Корнелия Вол, президент на берлинското училище Hertie, казва, че ако „Национален сбор“ си осигури мнозинство в парламента във Франция, работата на германския канцлер Олаф Шолц ще бъде затруднена.

Тя посочва пред Euronews, че „френско-германските отношения разчитат на близки контакти на различни министерски нива“. Мнозинството от „Национален сбор“ би променило тази динамика поради тяхната „изрично антигерманска позиция“, така че ще има много работа за „нормализиране на отношенията между Франция и Германия“.

Германия смята Франция за свой най-важен и близък партньор в Европа. Канцлерът Шолц наскоро изрази загриженост относно изборите, заявявайки предпочитанията си към „всяка партия без Льо Пен“, но признавайки, че решението е на френския народ.

Германските медии се фокусират върху рисковете и загубите за френския президент Еманюел Макрон. Водещ член на партията на Шолц казва, че Германия може да трябва да се подготви за Льо Пен като президент.

Матиас Дирмайер, политически икономист в Германския икономически институт, предполага, че Германия ще се затрудни да се ангажира със значителни проекти на ниво ЕС, ако „Национален сбор“ победи. Той посочва, че германските политици „наистина се страхуват от евроскептично правителство във Франция“, особено като се има предвид позицията на председателя на крайнодясната партия Жордан Бардела относно Европейския енергиен съюз и фискалния консерватизъм съгласно Пакта за растеж и стабилност.

Междувременно Вол също казва, че ако „Национален сбор“ си осигури мнозинство, Франция може да се отклони от Германия и да се насочи към Италия, "където е по-лесно да се строят мостове". Тя се съмнява, че исторически предизвикателните френско-германски работни отношения ще бъдат достатъчни, за да преодолеят партийната пропаст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още