IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен, Кая Калас и Антонио Коща вече гледат към вота в Европарламента

Изборите във Франция и гледната точка на Джорджа Мелони обаче могат да пренасочат тежестта в друга посока

20:10 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Какво следва след одобрението на номинациите на ниво Европейски съвет?

След одобрението на ниво Европейски съвет на трите номинации за водещите европейски постове и след като стана ясно каква е позицията на Мелони и на Орбан, редица европейски лидери казаха, че в хода на преговорите са проявили внимание към възраженията и мнението на Италия, защото дори и нейната подкрепа да не е била нужна в Европейския съвет по този въпрос, по който не се е искаше единодушие, то в политически план гласът на Италия е от значение, отбелязва Франс прес.

Макрон заяви, че уважава напълно мнението на Мелони, защото тя представлява една важна в ЕС страна, предаде Франс прес. Туск каза, че Италия има ролята на един от ключовите членове на ЕС и че неговите позиции и тези на Мелони по сигурността, миграцията и отбраната са по същество идентични. Той определи реакцията на Мелони като до известна степен емоционална, но добави, че Италия не е била изключена от процеса на взимане на решения, предаде Ройтерс. Рюте заяви, че Мелони не е изключена от процеса за определяне на бъдещите европейски постове и добави, че трябва да се направи така, че Италия да се чувства добре представена в бъдещата ЕК, предаде АНСА. Мицотакис заяви, че нито един от шестимата преговарящи е нямал желание да изключва Мелони и че целият процес за определяне на номинациите не е процес по изключване или обиждане на някои. Той заяви, че лично изпитва голямо уважение към Мелони и че Италия е много важна страна в ЕС. Председателят на ЕНП Манфред Вебер каза, че е от съществено значение Италия да бъде привлечена в процеса на определяне на бъдещия състав на ЕК.

Относно позицията на Италия Урсула фон дер Лайен заяви: „Да, Мелони се въздържа по отношение на моята кандидатура, но е важно да работим добре в Съвета с Италия, както и с другите държави членки, това е принцип, който винаги следвам". Антонио Коща каза: „Джорджа Мелони публично изрази причините, поради които е гласувала против. Европейският съвет не е кръг от технократи, а от политици, всички със собствени политически семейства и ориентации. Така че разбирам вота на италианския министър-председател, с когото във всеки случай разчитам да работим в тясно сътрудничество, както и с останалите 26 лидери. Нормално е да има различия, но усилията ще бъдат насочени към вземане на съвместни решения въпреки тези различия".

Кая Калас не спомена негативния вот на Мелони, а заяви: „За мен е чест да бъда номинирана за върховен представител на ЕС. Решението на моите колеги е пропито със символика, тъй като отбелязваме 20 години от членството на Естония в ЕС". Калас добави, че външната политика на ЕС е укрепнала след началото на войната в Украйна. „Искам да направя ЕС още по-силен в бъдеще. Единството е в основата на всичко. Европейските институции и държавите членки трябва да работят заедно за укрепване на единството. В Европа се води война. Това е най-важното предизвикателство пред външната политика на ЕС. Нарастващата нестабилност също изисква нашето внимание", заяви Калас, цитирана от Guardian.

Никой от преговарящите по номинациите или от самите номинирани не е коментирал официално мнението на Орбан.

Проблемът пред Фон дер Лайен, Коща и Калас не е само Мелони, или Орбан. А е и самото мнозинство в ЕП. Сега трите европолитически семейства, които ги номинираха, имат в ЕП 399 места. За избор са нужни 361 места. Позициите на триото може да изглеждат и циментирани, но никой не гарантира, че 399-те евродепутати от така нареченото „Мнозинство Урсула“ ще гласуват по един и същи начин. Шестте депутати от „Републиканците“ от Франция, които са в ЕНП, вече се обявиха против. Тази партия между впрочем не подкрепи Фон дер Лайен за партиен кандидат още при гласуването на партийния конгрес в Букурещ през пролетта, припомня „Медиапар“.

Ето защо отсега започват преговори за разширяването на мнозинството. Най-логичната посока е да се привлекат „Зелените“, които имат 54 места в ЕП. Това ще осигури на теория 453 гласа. Но между партии от ЕНП и „Зелените“ има противоречия още отсега. „Форца Италия“ е например против тяхното привличане, припомня АНСА.

Привличане на „Европейските консерватори и реформисти“ към „Мнозинството Урсула“ би дало на теория 482 гласа, но на практика това е невъзможно. Против подобно разширяване на мнозинството са както социалистите и либералите, така и партии от „Европейските консерватори и реформисти“.  А коалиция само между ЕНП и „Европейските консерватори и реформисти“ е прекалено малка – 271 места. Привличане само на „Италиански братя“ на Мелони към „Мнозинството Урсула“ ще го увеличи с 24 евродепутати. Но Мелони винаги е казвала, че не иска мнозинство като досегашното, което е навредило на ЕС.

„Мнозинството Урсула“ може да предприеме стъпки и към разширяване с някои от 42-те евродепутати, които сега са в категорията „други“ в ЕП, добавя АНСА.

Всичко ще зависи сега от преговорите и от ловкостта на воденето им, коментира „Медиапар“. Неизбежно в тези преговори Мелони ще се опита да издейства влиятелен пост в бъдещата ЕК за Италия, било то в сферата на икономиката или на миграцията. Засега се твърди, че Италия и Франция спорят например за поста на заместник-председател на ЕК с икономически ресор, припомнят АНСА и Financial Times.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още