IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен, Кая Калас и Антонио Коща вече гледат към вота в Европарламента

Изборите във Франция и гледната точка на Джорджа Мелони обаче могат да пренасочат тежестта в друга посока

20:10 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Антонио Коща – европейска кариера след премиерска оставка

Преди седем месеца социалистът Коща подаде оставка от премиерския пост в Португалия, след което на предсрочните избори на власт дойде десницата, а крайнодесните белязаха също възход.

Коща е обрисуван като прагматик и като ловък тактик, способен да води трудни преговори или да превръща негативните обрати във възможности. Той е юрист, на 62 години, с нюх за постигане на компромиси, което би било предимство по време на преговорите в рамките на Европейския съвет. Коща обещава, че основен приоритет за него сега ще бъде да изгради единство между страните членки и припомня, че пред предизвикателствата Европа е съумявала в миналото да покаже сила чрез единството.

В Португалия Коща дойде на власт през 2015 г., като тогава той не спечели изборите, но сключи невиждан пакт с радикалната левица, за да сложи край на мерките за строги икономии на десницата. Коща се възползва от благоприятната ситуация, дължаща се на мерките за икономии, приети в замяна на международна помощ за Португалия, и продължи да оздравява финансите на страната. На изборите през 2019 г. той победи, но без абсолютно мнозинство и се отказа от договорката с радикалната левица, която обаче продължи да го подкрепя още няколко години, преди да го изостави и да се стигне до нови избори през 2022 г. Тогава Коща ги спечели с абсолютно мнозинство, но така и не стига до края на мандата си и подаде оставка, защото името му беше упоменато в разследване за корупция и търговия с влияние. Коща беше изслушан по негово искане в края на май от разследващите и не му бяха повдигнати обвинения. Той получи подкрепата за висшия европейски пост дори от новия десен португалски премиер Луиш Монтенегро.

Коща е роден в Лисабон, израснал е в интелектуални среди, майка му е журналистка и социалистка, баща му е писател комунист, потомък на семейство от Гоа, бивша португалска колония в Индия. След кариера на адвокат, на 34 години Коща става държавен секретар по парламентарните въпроси в правителството на Антонио Гутериш, който сега е начело на ООН. После става и негов правосъден министър. Бил е евродепутат, вътрешен министър при Жозе Сократиш, става и кмет на Лисабон. Оглавява португалските социалисти.

Фен е на футбола и на отбора „Бенфика“, женен е за учителка и има две деца. Хобито му са пъзелите, фадото, киното и кулинарията.

В португалската политика Коща демонстрира прагматизъм. През 2020 г. той използва това си качество и на европейско ниво. Тогава отиде в Унгария и успя да убеди Орбан да не блокира европейския план за следкоронавирусен подем за Европа. Явно Орбан е оценил този прагматизъм на Коща и това може и да обясни защо той сега е подкрепил кандидатурата му начело на Европейския съвет.

Според „Медиапар“ обаче разследването, в което е замесено и името на Коща, е негатив за него. През април апелативният съд на Лисабон заключи, че констатираните по време на разследването факти не позволяват да се стигне до заключението за нарушаване на закона. Но цялата процедура все още не е приключила. Позитив за Коща е това, че той е първият небял европеец, който ще е начело на Европейския съвет, допълва „Медиапар“. Това е силен сигнал, защото досега на водещи постове в ЕС много рядко е имало има представители на друга раса.

Последна актуализация: 18:35 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още