IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен, Кая Калас и Антонио Коща вече гледат към вота в Европарламента

Изборите във Франция и гледната точка на Джорджа Мелони обаче могат да пренасочат тежестта в друга посока

20:10 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Урсула фон дер Лайен –  един първи мандат начело на ЕК, белязан от кризи

Първият мандат начело на ЕК на 65-годишната Фон дер Лайен беше белязан от кризи - от Covid кризата до войната на Русия срещу Украйна и войната в ивицата Газа. Фон дер Лайен е първата жена начело на ЕК. Като такава тя даде по-голяма видимост на еврокомисията до степен, че някои заговориха, че е засенчила председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Но в качеството си на председател на ЕК Фон дер Лайен породи и доста критики. В началото на мандата й винаги се припомняше, че тя е била нещо като жокер, а не водещ партиен кандидат и че е била избрана с едва девет гласа над абсолютното мнозинство, припомня Франс прес.

Нейният успех, който тя изтъква, е Зеленият пакт, целящ да осигури екологичния преход в ЕС, но в последно време превърнал се в повод за гняв за европейските фермери, чиито протести разтърсиха ЕС през зимата и пролетта. Поради тази причина по време на предизборната си кампания за евровота Фон дер Лайен не акцентираше върху този пакт, а говореше за една Европа, която е способна сама да се защитава. Това е визията между впрочем и на Еманюел Макрон, както и на Джорджа Мелони. В тази насока Фон дер Лайен призова за спешно пробуждане на ЕС, използвайки понятие, близко до риториката на Макрон.

Спрямо войната в Украйна Фон дер Лайен винаги е изтъквала подкрепата на ЕС за тази страна, бранеща се срещу руската агресия. По време на първия мандат на Фон дер Лайен начело на ЕК бе разчистен и пътят на Украйна към ЕС и на 25 юни започнаха и официалните преговори в тази насока.  Когато се говори за Фон дер Лайен в контекста за Русия и Украйна се припомня, че тя е дефинирала и стратегия за отърсване на ЕС от зависимостта му от руска енергия, допълва Франс прес.

Относно войната в Газа Фон дер Лайен породи остро напрежение сред 27-те, когато по време на пътуване до Израел през октомври тя подкрепи правото на Израел да се защитава, но не добави, че израелският военен отговор на атаката на „Хамас“ трябва да е в съответствие с международното и хуманитарното право, отбелязва Франс прес.

По време на Covid пандемията Фон дер Лайен направляваше огромния план за европейски икономически подем в размер на 750 милиарда евро, финансиран чрез невиждан общ европейски дълг, превърнал се в осезаем символ на европейската солидарност, отбелязва Франс прес. Коронавирусът обаче е отчасти и Ахилесовата пета на Фон дер Лайен, допълва „Медиапар“. Тя продължава да плаща за отказа си да даде обяснения относно преговорите, които е водила, сама и чрез есемеси, с шефа на фармацевтичната компания Pfizer за групово закупуване в ЕС на ваксини по време на пандемията в размер на 35 милиарда евро. Жалба беше депозирана заради това срещу нея в съд в Лиеж в Брюксел, припомня „Медиапар“.

В личностен план Фон дер Лайен е родена и е израснала до тийнейджърските си години в Брюксел. Тя често пъти преминава в речите си от родния си немски, на английски или на френски. Фон дер Лайен е почитателка на преценената до милиметър комуникация, в която има малко място за импровизации. В ЕК тя разчита на ограничен кръг от сътрудници, което поражда някои възражения в Брюксел, отбелязва Франс прес. Фон дер Лайен е майка на 7 деца и е сочена от някои, включително и от Мелони, като пример за успешно съчетаване на кариера с многодетното майчинство. Едно време беше възприемана в Германия като евентуален приемник на Ангела Меркел, но серия от скандали в сектора на отбраната накърниха имиджа й, когато тя беше министър на отбраната.

Кая Калас – желязната дама на Естония и евентуално бъдещо лице на европейската дипломация

Калас е решителен противник на Кремъл и твърд поддръжник на европейската кауза. Още от началото на руската инвазия в Украйна тя незабавно подкрепи Киев и подчерта, че войната в Европа и нарастващата нестабилност в съседство на ЕС и по света са основните предизвикателства на европейската външна политика, припомня Франс прес.

Калас е дъщеря на бившия естонски премиер и еврокомисар Сиим Калас Тя е адвокатка по образование и е родена по времето, когато Естония е била част от СССР. На 47 години тя за първи път е избрана за депутат в естонския парламент през 2011 г. от „Партията на реформата“, либерална формация, основана от баща й. После става и европейски депутат. Връща се на националната политическа сцена през 2018 г., като оглавява „Партията на реформата“ и става първа жена естонски премиер през 2021 г. По време на войната в Украйна при управлението на Калас Естония, която има едва 1,3 милиона души население, стана един от най-щедрите донори на Киев, като помощта й превиши 1 процент от нейния БВП.  Кая Калас беше и първата, която след руската инвазия в Украйна упрекна френския президент Макрон, че продължава да говори по телефона с руския президент Владимир Путин. Противопоставянето на Калас на Русия се дължи и нейната семейна предистория. По времето на СССР, през юни 1941 г. майката на Калас - Кристи, която по това време е била бебе на 6 месеца, е била депортирана в Сибир с бабата и прабабата на Калас. Те са получи разрешение да се върнат в Естония едва 10 години по-късно.

Калас никога не се е притеснявала да провокира Русия. При нейното управление военни паметници, датиращи от съветската ера, бяха премахвани от обществените места в Естония. Заради това тя се озова през февруари в списъка на Москва на издирваните хора.

Доскоро Кая Калас открито заявяваше интерес да замени Йенс Столтенберг начело на НАТО. Самата Калас обаче впоследствие призна, че нейната силна антируска позиция е повлияла отчасти на тези нейни амбиции, защото някои в алианса са намекнали, че избирането й начело на него ще е провокация за Русия. Сега на онези, които казват, че номинирането й за дипломат номер едно на ЕС е също провокация към Русия, Калас отговаря: „Ние даваме прекалена власт на Русия да диктува нашите решения“.

Миналата година обаче Калас премина през криза на доверието, когато се разбра, че компания, принадлежаща отчасти на съпруга й, продължавала да действа в Русия и след руската инвазия в Украйна. Калас тогава отхвърли призивите за оставка и дори беше преизбрана начело на партията си. А международният й имидж не беше разклатен от този вътрешен скандал.

Калас има един син и хобито й е да танцува. Като млада е била част от фолклорна трупа, която е гастролирала и зад граница. Калас говори свободно английски, руски и френски.

Последна актуализация: 18:35 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още