IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна съобщи за осуетен опит за преврат в Киев

Група хора е опитала да създаде хаос с "провокации" по време на тържества по случай Деня на Конституцията

16:09 | 01.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ethan Swope/Bloomberg, архив
Снимка: Ethan Swope/Bloomberg, архив

Украинските власти обявиха днес, че са осуетили опит за преврат в столицата Киев, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Група хора е опитала да създаде хаос с "провокации" в Киев вчера по време на тържества по случай Деня на Конституцията (който се отбелязва на 28 юни), съобщиха от Службата за сигурност на Украйна и прокуратурата.

Според плановете демонстрация е трябвало да завърши с окупация на парламента и сформирането на "временно правителство", гласи съвместната информация.

Уточнява се, че се разследват четирима мъже, които са задържани. При извършени акции са иззети оръжия и боеприпаси. Разследването се води в град Ивано-Франковск в Западна Украйна.

Отцепена е зона за сигурност около правителствените сгради в украинската столица Киев, където са въведени ограничения за достъпа и за правото на демонстрации.

Затвор до десет години заплашва заподозрените, ако бъдат признати за виновни.

Украинските власти редовно съобщават за арести на информатори и поддръжници на Русия, отбелязва ДПА.

Междувременно Киев отхвърли твърденията, че засилва присъствието на свои войски по границата с Беларус, заявявайки, че тези информации представляват "информационна операция" от страна на Минск с подкрепата на Москва, предаде Ройтерс.

Беларус, близък руски съюзник, който оказва подкрепа на военната кампания на Москва в Украйна, заяви миналата седмица, че Киев укрепва силите си по общата граница между двете страни.

В понеделник Кремъл заяви, че тази информация  е повод за безпокойство.

"Беларус не за първи път предлага информация за това, че Украйна представлява заплаха и се укрепва... Това е поредната част от информационната операция, провеждана от Беларус с подкрепата на Русия", заяви говорителят на граничната служба Андрий Демченко пред украинската национална телевизия.

Граничната зона с Беларус остава "представляваща заплаха" и Украйна поддържа необходимия брой сили там, за да предотврати всякакви провокации, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 2 секунди
До: sssaaaКратуно продажна, за какъв народ говориш, това са подобни на теб продажници за руски копейки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 час
Народът на Украйна се опитва да си върне властта, чрез мирни протести, ала фекалните узурпатори налагат сила за пазят нацисткото си правителство. Рано или късно ще има Народен съд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още