IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайнодясната "Народен сбор" води на изборите във Франция, но крайният резултат е несигурен

Левият съюз "Нов народен фронт" е на второ място, като изпреварва съюза около партията на президента Еманюел Макрон

21:33 | 30.06.24 г. 2
Лидерът на "Народен сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg LP
Лидерът на "Народен сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg LP

Крайнодясната партия на Марин льо Пен „Национален сбор“ води на първия тур на парламентарните избори във Франция в неделя, сочат резултати от екзит полове, но непредсказуемият окончателен резултат ще зависи от дните на усилени преговори преди втория тур идната седмица, пише Ройтерс.

„Национален сбор“ печели около 34% от гласовете, сочат екзит полове на Ipsos, Ifop, OpinionWay и Elabe.

Той изпреварва левите и центристките си опоненти, включително съюза „Заедно“ около партията на президента Еманюел Макрон, чийто блок получава 20,5%-23“ от гласовете на избирателите. Събраната набързо лява коалиция „Нов народен фронт“ има около 29% от гласовете на избирателите, сочат екзит половете.

Резултатите при висока избирателна активност, които са в унисон с допитванията преди изборите, не дават голяма яснота дали антиимигрантският, евроскептичен „Народен сбор“ ще може да сформира правителство, което да "съжителства" с проевропейски настроения Макрон.

Следва седмица на политически преговори преди втория тур на 7 юли. Окончателните резултати ще зависят от това как партиите ще решат да обединят силите си във всеки от 577-те избирателни окръзи във Франция за втория тур. В миналото десноцентристките и левоцентристките партии се обединяваха, за да не позволят на „Народен сбор“ да вземе властта, но тази динамика, наречена „републикански фронт“ във Франция е по-несигурна от всякога.

Експерти казват, че прогнози за разпределението на местата в парламента след първия тур може да бъдат много неточни и особено на тези избори.

Избирателната активност беше висока в сравнение с предишните парламентарни избори, показвайки политическата треска, която предизвика Макрон с изненадващото си решение да насрочи извънредни избори, след като „Народен сбор“ съкруши партията му на изборите за Европейски парламент по-рано този месец.

В писмено съобщение до медиите Макрон призова избирателите да подкрепят кандидатите, които са „ясно републикански и демократично настроени“, което въз основа на декларациите му през последно време би изключило кандидатите от „Народен сбор“ и от твърдолинейната лява партия „Непокорна Франция“.

Решението на френския президент да насрочи извънредни избори потопи страната му в политическа несигурност, предизвика вторични трусове в Евмропа и доведе до разпродажба на френски активи на финансовите пазари.

До 17 ч. избирателната активност беше около 60% спрямо 39,42% преди две години, най-високата от парламентарните избори през 1986 г., съобщи директорът на отделе за анализи на Ipsos France Матийо Гаяр.

За първи път, откакто е депутатка, Марин льо Пен беше избрана още на първия тур на парламентарните избори в 11-и избирателен окръг в Па-дьо-Кале, съобщи самата тя, цитирана от френския вестник Le Monde. Льо Пен, която е избирана в същия окръг от 2017 г., смята да запази поста си на председател на групата на „Народен сбор“ в Националното събрание за следващия мандат на парламента.

Лидерът на партията Жордан Бардела, който говори в Париж, заяви, че вторият тур на изборите в неделя ще бъде най-важният" от установяването на Петата република през 1958. Той допълни, че изборът сега е ясен и че пред страната има два пътя - "най-лошият път" с лява коалиция, която представлява "екзистенциална заплаха", и пътят, зададен от "Народен сбор" в коалиция с фракции от дясната партия "Републиканци" ва Ерик Клоти. 

Бардела заяви, че ще бъде премиер, който ще уважава президента в състояние на съжителство, но е готов да отстоява позициите си, пише ВВС. Той също така каза, че ще бъде премиер на "всички французи", ако крайната десница спечели абсолютно мнозинство на втория тур на изборите следващата неделя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 2 седмици
"...До 17 ч. избирателната активност беше около 60% спрямо 39,42% преди две години.." Когато хората там са недоволни, гласуват.Не кат бай ***, който мърмори под носа си " всички са маскари", и слага торбата с доматите в багажника, за да се замъкне до някой мизерен къмпинг край морето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 2 седмици
напълно очакван резултат , но много далече от съставяне на правителство и законодателна власт над него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още