IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън отхвърли призивите да се откаже от президентската надпревара

Доналд Тръмп ще унищожи демокрацията, категоричен е американският президент

22:30 | 28.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е посветен на спечелването на изборите през ноември, като отхвърли нарастващите призиви на сред демократите да се оттегли след катастрофалния му дебат срещу републиканеца Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg.

81-годишният Байдън призна в петък ограниченията, причинени от възрастта му и неувереното му представяне предишния ден срещу Тръмп. Но той заяви, че ще се справи със задачата да служи още четири години в Белия дом. 

„Давам ви думата си: нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да свърша тази работа“, каза президентът на предизборен митинг в Северна Каролина. „Възнамерявам да спечеля този щат през ноември“.

„Вече не ходя толкова лесно, колкото преди. Вече не ходя така гладко, както преди. Вече не дебатирам толкова добре, колкото преди“, продължи той. „Но знам това, което знам – знам как да казвам истината, различавам правилното от грешното и знам как да върша тази работа“.

Няколко законодатели и донори от Демократическата партия – както и някои от любимите телевизионни водещи и колумнисти на Байдън – посочиха, че най-възрастният президент в историята на САЩ трябва да се оттегли от надпреварата, след последния му дебат, който затвърди обществените представи, че той не е способен да се справи с втори мандат.

Коментарите на Байдън обаче показаха ясно, че той няма да прегъне под натиска, за да направи път за друг кандидат от Демократическата партия. Коментарите му също сигнализираха, че е малко вероятно той да промени драстично подхода на кампанията си, въпреки че извърши една от най-големите погрешни стъпки в съвременната политическа история по време на дебата в четвъртък. 

Бившият президент Барак Обама, който разубеди Байдън да се кандидатира за президент след смъртта на сина му през 2015 г., в петък предложи пълната си подкрепа на своя някогашен първи помощник. Обама, един от най-популярните демократи, води кампания за Байдън през последните два президентски вота.

Президентът показа повече енергия в петък, въпреки че пристъпите на кашлица прекъснаха речта му - резултатът от това, което източници, запознати с въпроса, казаха, че е настинка. Байдън се възползва от възможностите, които пропусна по време на дебата, за да нанесе удари срещу Тръмп за правото на аборт, опита на бившия президент да отмени изборите през 2020 г. и присъдата му.

„Помислих си, че Доналд Тръмп не е просто осъден престъпник, Доналд Тръмп е престъпна вълна от един човек“, посочи Байдън.

Президентът каза, че „самата Америка е заложена на карта“ на изборите през ноември, визирайки обещанието на Тръмп да постигне възмездие на политическите си врагове, ако спечели нов мандат.

„Доналд Тръмп ще унищожи демокрацията. Ще я защитавам“, каза Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
earth1225
преди 19 часа
С 10 - 15 години да беше по-млад ... Всичко щеше да е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
wart
преди 20 часа
О престъпнико !----за каква демокрация говориш само ?---изкуфелите , мало...умните , ненормалните могат да повярват на демокрация за която говориш. Малка група ненаситни чакали управляваt не само Америка , но и светът -- имам предвид финансовият ,те *** са алчни и ненаситни готови да унищожат човечеството заради своите интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още