IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната хазартна игра на Сунак може да приключи неблагоприятно за британския премиер

Месец след насрочването на изборите за 4 юли, Риши Сунак се сблъсква с огромен проблем, свързан с разследване на членове на неговата партия за залози относно датата на вота

19:30 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За някой, който заявява публично, че „не залага“, Риши Сунак пое чиста проба хазартен риск. Това написа онлайн изданието Politico на 22 май тази година, когато министър-председателят на Великобритания и лидер на Консервативната партия свика предсрочни парламентарни избори за 4 юли.

Сунак шокира Великобритания, отбеляза тогава Politico, като се има предвид че неговите тори към онзи момент изоставаха с над 20 пункта от основните си политически опоненти – лейбъристите, в повечето социологически проучвания. Редица наблюдатели очакваха премиерът да изчака до октомври или ноември със свикването на общонационалните парламентарни избори, за да даде на партията си повече време да възвърне загубените позиции.

Другата причина, поради която решението на Сунак бе определено като "риск", бе датата на изборите, която се пада в разгара на Европейското първенство по футбол. Британският в. Guardian отбеляза, че не се знае дали сметките на Сунак ще излязат, ако той таи някаква отчаяна надежда, че „бирената вълна от национален оптимизъм“ при класиране на Англия на четвъртфинал може да помогне на каузата му.

Припомненото в края на май от Politico самоопределение на Сунак, че "не е човек за залагания", бе направено в разговор с телевизионния водещ Пиърс Морган на 9 февруари. Тогава Морган предложи по време на интервю за канала "Ток ТВ" да се обзаложи с премиера за хиляда британски лири, които да бъдат дарени на благотворителна организация за бежанци, че първите самолети за Руанда по схемата на Сунак за депортиране на мигранти няма да излетят преди изборите. Сунак стисна ръце с Морган за залога и каза, че „работи изключително усилено, за да качи хората на самолетите“, посочи Politico.

Сега, месец след определения като "хазартен ход" да насрочи изборите за 4 юли, британският министър-председател се сблъсква с огромен проблем, който идва от разследване на членове на неговата партия за залози на определената от самия него дата на изборите.

Букмейкърите във Великобритания разрешават да се правят залагания за политика и датата на избори е често срещан залог, но залози на основата на вътрешна информация се смята в Обединеното кралство за нелоялна конкуренция и съответно се приема за престъпление.

Тази седмица както консерваторите на Сунак, така и опозиционната Лейбъристка партия оттеглиха подкрепата си за кандидати, които са разследвани за залагания, свързани с изборите на 4 юли. Разследвани са четирима висши служители на Консервативната партия, оглавявана от министър-председателя.

Събитията

Консервативната партия съобщи на 20 юни, че директорът на предизборната ѝ кампания Тони Лий се е оттеглил две седмици преди изборите, а Ройтерс посочи, че причината е разследване срещу Лий и съпругата му Лора Сондърс, кандидат на торите за депутат в град Бристол, за неправомерни залагания на датата на изборите.

Неделното издание на британския в. Times – Sundy Times, написа в неделя, 23 юни, че е разследван и Ник Мейсън, главен служител по обработка на данни в Консервативната партия. Крейг Уилямс, съветник на премиера, който се кандидатира за преизбиране в парламента, призна, че е бил разследван от Комисията по хазарта за направен залог от сто паунда за избори през юли, отбеляза АП.

„Отговарям на рутинните запитвания на Комисията и потвърждавам, че ще ѝ сътруднича изцяло. Не искам да отвличам вниманието от предизборната кампания на партията си, трябваше да помисля как би изглеждала моята постъпка отстрани“, заяви Уилямс пред АП. Сунак обяви, че е "изключително ядосан" във връзка с обвиненията срещу негови съпартийци, и посочи, че това е "наистина сериозен въпрос".

Оглавяваната от премиера Консервативна партия официално оттегли във вторник, 25 юни, подкрепата си за кандидатите Уилямс и Сондърс заради участието им в скандала със залози. Лейбъристите също отстраниха един свой кандидат по аналогични причини, предаде Франс прес.

Вечерта на същия ден скандалът се разрасна още повече, след като министър от кабинета призна, че е направил три залога за датата на изборите, но не е разследван от британската Комисия за хазарта. Кандидат на лейбъристите също призна, че е направил залог.

Британският министър на труда и пенсионното осигуряване Мел Страйд добави, че в скандала може да са замесени още кандидати и че трябва да се проведат дебати за политическите залози.

Последна актуализация: 18:19 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още