IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава в "сив списък" на рисковите държави за пране на пари

Турция излиза от списъка с държави под засилено наблюдение на FATF, а Монако и Венецуела са нови попълнения

15:37 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

България остава в т.нар. сив списък – на държавите под засилено наблюдение за пране на пари, на създадената през 1989 г. и базирана в Париж, Франция, Специална група за финансови действия (The Financial Action Task Force, FATF).

Междуправителственият орган определя международни стандарти за прането на пари, за да предотврати незаконните дейности и вредите, които те причиняват на обществото. Съгласно тези стандарти националните власти могат ефективно да проследяват незаконни средства, свързани с трафик на наркотици, незаконна търговия с оръжия, киберизмами и други престъпления.

Около 200 държави и юрисдикции са се ангажирали да прилагат стандартите на FATF като част от координиран глобален отговор за предотвратяване на организираната престъпност, корупцията и тероризма.

Страните под засилено наблюдение, или включените в сивия списък на организацията, работят активно с FATF за отстраняване на стратегическите недостатъци в техните режими за противодействие на прането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението на оръжия.

В сивия списък, освен България, попадат Монако и Хърватия, като трите страни са единствените европейски. Останалите държави в списъка са Буркина Фасо, Камерун, Демократична република Конго, Хаити, Кения, Мали,  Мозамбик, Намибия, Нигерия, Филипините, Сенегал, Република Южна Африка, Южен Судан, Сирия, Танзания, Венецуела, Виетнам и Йемен.

Юрисдикциите с висок риск, или т.нар. черен списък, включва Северна Корея, Иран и Мианмар.

Мерки срещу прането на пари в България

България е поела политически ангажимент на високо ниво да работи с FATF и MONEYVAL за укрепване на ефективността на режима за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма през октомври 2023 г.

Организацията посочва, че страната ни е приела план за действие, за да изпълни стратегията си за борба с прането на пари. FATF подчертава, че София трябва да продължи да работи по изпълнението на плана и да отстрани пропуските в техническото съответствие със стандартите.

Организацията изисква и въвеждане на основан на риска надзор за оператори на пощенски пари, доставчици на обмен на валута и брокери на недвижими имоти, мерки за гаранция на точната и актуална информация за действителните собственици на имоти и фирми, подобряване на разследванията и съдебните преследвания на различни видове пране на пари.

В препоръките се посочва, че България трябва да гарантира, че конфискацията се преследва като политическа цел, и да осигури възможност за провеждане на паралелни финансови разследвания във всички разследвания за тероризъм.

Турция излиза от сивия списък, Монако и Венецуела влизат

Турция попадна в сивия списък на FATF през 2021 г. Организацията премахва страната заради икономическия обрат и напредъка в подобряването на режима за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

„Доверието на международните инвеститори във финансовата система на нашата страна ще стане още по-силно“, коментира в тази връзка вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз в социалната платформа X. Той допълва, че решението ще има положителни последици както за финансовия сектор, така и за реалната икономика.

Пазарите обаче не реагираха особено бурно на новината, още повече, че отпадането на Турция от сивия списък на рисковите държави за пране на пари беше очаквано.

FATF още в началото на годината отчете, че Турция в значителна степен е завършила своя план за действие срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Представители на организацията през миналия месец посетиха страната, за да оценят действията ѝ на място.

За Монако – едно от двете нови попълнения в сивия списък, се очаква доклад от Групата на държавите срещу корупцията, или Greco, която проучва способността на правителството да изкорени корупцията. FATF отбелязва известен напредък на страната в борбата с прането на пари, като например създаването на ново звено за финансово разузнаване. Княжеството обаче е мудно в преследването на активи, придобити чрез престъпления в други страни, и не разполага с ефективни, възпиращи и пропорционални санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още