IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След стрелбата по Роберт Фицо Словакия се насочва с пълна газ към авторитаризма

Обществената телевизия вече е под прякото управление на държавата, журналисти и опозиционери се страхуват за безопасността си, а някои разговори се водят тихо

13:25 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyadailova/Bloomberg
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyadailova/Bloomberg

Словакия наскоро прие закон, който поставя обществената телевизия под прякото управление на Министерството на културата.

Новото управление на премиера Роберт Фицо също така премахна специална прокуратура, която разследва случаите на политическата корупция, и планира да ограничи обществените протести.

„Това е част от цикъл. Това е толкова страшно. А колко далеч могат да стигнат? Отговорът е докъдето искат“, коментира пред Джон Кампфнър от британския вестник Guardian Дана Клайнерт от „Прогресивна Словакия“.

Двамата са говорили в кафенето на словашкия парламент. По същото време на съседната маса са седнали министърът на културата Мартина Шимковичова и нейният приятел Петер Котлар, „специален пратеник“ на правителството, който разследва как предишната администрация е отговорила на Covid-19. И двамата са членове на крайнодясната Словашка национална партия.

Шимковичова преди това беше водеща в телевизионната станция Markíza. През 2015 г. тя беше уволнена заради подигравки със сирийските бежанци в профила си във Facebook. Така започна нейния възход като проруски настроен антиваксър и хомофоб в социалните медии.

Тя също работи по пускането на ултранационалистическа интернет телевизия, наречена Slovan.

След като Роберт Фицо спечели изборите в Словакия през миналата година, страната се насочва към авторитаризма, който вече е отлично познат в Европа. Докато се придържа към формалностите на членството в НАТО и Европейския съюз (ЕС), новата власт в Братислава трансформира политиката от подкрепата на Украйна към подкрепа на Русия.

Завръщането на Фицо начело на страната увеличи напрежението и задълбочи разделенията. Опитът за убийство на Фицо на 15 май я потопи в опасна спирала. Премиерът и неговите съюзници използваха сътресенията, за да предприемат атака срещу опозицията.

Както правителството, така и медицинските власти бяха пестеливи в предоставянето на информация за обстоятелствата при прострелването на Фицо и здравословното му състояние. Това породи спекулативни твърдения и любопитни теории за това какво наистина се е случило.

„Ние не вярваме на официалните версии“, коментира пред медията един опозиционер, пожелал анонимност. „Не знаем какво става, но никой не иска да изразява съмненията си публично“, допълва той.

Предполагаемият стрелец, Юрай Синтула, атакува правителството в поредица от публикации в социалните медии. Известно е, че той е близък до паравоенна мрежа, наречена Slovenskí Branci, която според някои разследвания има връзки с руските специални сили.

Малко преди европейските избори този месец Фицо излъчи кратко видео съобщение, в което казва, че „прощава“ на обвиняемите. Той обвини опозицията за нейната „агресивна и изпълнена с омраза политика“. „Беше само въпрос на време да се случи трагедия“, добавя той във видеото.

Фицо, малко след като встъпи в длъжност, заклейми някои новинарски организации като „врагове“. Журналисти и опозиционери в Словакия споделят, че се страхуват за безопасността си. Те помнят много добре убийството през 2018 г. на Ян Куциак, известен разследващ репортер, и неговата годеница. Либералните медии засилват сигурността на ключовите им репортери.

Фицо използва безпардонно парламента, за да пресече критичните гласове. Сега RTVS ще бъде под ръководството на борд от девет души, петима от които ще бъдат избрани от парламента, където Фицо има мнозинство. Другите четирима ще бъдат директно избрани от Шимковичова.

Министърът на културата коментира, че телевизионният оператор сам си е виновен, като го обвини в „политическа активност“. Според нея новият надзорен съвет ще „коригира липсата на обективност“.

Комерсиалната телевизионна станция Markíza, която има по-голяма аудитория и е собственост на една от най-големите компании в Чехия - PPF, има значителни бизнес интереси в Словакия и ръководството на станцията изглежда вече изпълнява нареждания на Фицо. Михал Ковачич, водещ на популярно неделно политическо предаване, наскоро беше отстранен, след като обвини в ефир ръководството в „орбанизация“ на медиите.

На повърхността животът в Словакия не изглежда особено променен. Братислава е пълна с местни жители и туристи, които се наслаждават на баровете и ресторантите в летните жеги. Под повърхността обаче чувството на безпокойство нараства. Някои разговори се водят приглушено.

Някои от тези, които притежават власт, могат да бъдат описани като екстремни личности. Приятелят на Шимковичова Котлар, може би най-известният антиваксър в страната, наскоро гарантира, че Словакия е единствената страна, която не е подписала новите международни здравни разпоредби на неотдавнашна среща на Световната здравна организация. По време на пандемията Котлар води кампания срещу ваксините и нарече Covid-19 „биологично оръжие“.

Някои се вкопчват в последните европейски избори като малко утеха. Основната опозиционна партия, „Прогресивна Словакия“, се очерта като победител с шестима евродепутати от общо 15 за страната. Твърде рано е да се каже дали това е пробив. Управляващата коалиция на Фицо е впечатляващо единна. Нейните членове знаят, че това е моментът да се действа, за да разрушат либералната демокрация и да обърнат малката централноевропейска нация към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още