IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчва първия мандат на 1 юли

Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС

12:52 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли  от 9.00 часа.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

През изминаващата седвица бяха проведени политически консултации при президента Румен Радев.

В понеделник президентът се срещна с първите три парламентарно представени сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. След консултациите стана ясно, че ГЕРБ-СДС ще предложи кабинет на малцинството, а Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер. Беше потвърдено, че ГЕРБ-СДС може да разчитат на подкрепата на ДПС, според които трябва да се направи правителство от евроатлантическите партии.

ПП-ДБ категорично отказват да участва в подобни преговори и няма да подкрепят правителство на първата политическа сила.

От „Има такъв народ“ (ИТН) се обявиха за съставяне на експертен кабинет като единствен възможен изход от политическата криза.

Радев се срещна и с представители на „Възраждане“ и „БСП за България“. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му би разговаряла с всички политически сили без ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство с третия мандат, ако го получат.

„БСП за България“ обявиха намерение да подпомагат диалога за съставяне на правителство с третия мандат, без да конкретизират дали държат те да бъдат мандатоносител, или са готови да подкрепят кабинет с мандата на друга партия.

Партия „Величие” няма да подкрепи на сляпо правителство на ГЕРБ, за чиито намерения не са информирани, отхвърлят и варианта за експертно правителство, като предлагат програмно. Това стана ясно след консултациите с представители на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още