IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Странно е да бъде поискан нов конвергентен доклад в среда на политическа криза

Редовно правителство трябва да застане зад ангажимента, че България ще продължи да следва стъпките за влизане в еврозоната

12:08 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Редовно правителство трябва да застане зад ангажимента, че България ще продължи да следва същите политика за влизане в еврозоната. Странно е да бъде поискан допълнителен конвергентен доклад в среда на политическа криза. Това каза пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика, след като преди ден излязоха конвергентните доклади на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), в които се констатира, че България все още не е готова да приеме единната европейска валута. Макар да изпълнява три от четирите Маастрихтски критерия за приемане в еврозоната, страната все още не успява да покрие инфлационния критерий.

Припомняме, че финансовият министър Людмила Петкова потвърди намерението на властите за изискване на извънреден конвергентен доклад за присъединяване към еврозоната. Тя посочи, че се очаква критерият за инфлацията да бъде изпълнен до края на годината.

Според Богданов е доста странно да бъде поискан допълнителен конвергентен доклад в среда на политическа криза. По думите му в такава ситуация плаващи мнозинства в парламента могат да гласуват милиардни разходи или данъчни преференции, които да намалят данъчните приходи с милиарди и никой не казва как ще се формира дефицитът и ще бъде ограничен. „В такава ситуация ще е доста странно да поискаме нова оценка и да кажем, че ние сме готови“, отбеляза икономистът и коментара: „Докато ви пращаме тези документи - в парламента гласуват три пъти по-голям дефицит за догодина, но никой не знае кой ще го изпълнява, защото няма редовно правителство". 

„Ако няма правителство, което да заложи бюджетна рамка за следващите три години, с какъв пакет документи ще искаме нова оценка, ако сме в политическа криза -  без средносрочна бюджетна рамка, без политики по разходи и данъци…доста несигурно е…измамно е да се иска доклад, трябва да има яснота по ангажиментите“, посочи икономистът.

Някой трябва да поеме политически ангажимент в тази посока, обобщи той.

Лъчезар Богданов коментира и казуса с Андрей Гюров и несъвместимостта му да е подуправител на БНБ, като посочи, че е излизането му в отпуск е добър бърз знак за това, че институцията може да реагира бързо, за да не се накърни авторитетът ú.

По думите му каквото и да е решението, ще може да се действа напред и да стане ясно по категоричен начин, че такива спорове и съмнения няма да накърнят авторитета на тези, които вземат решения. „Това е важно - да стане бързо, да стане ясно и максимално прозрачно. Предполагам, че всички решения ще бъдат публични", каза Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още