IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливото представяне на Байдън на дебата с Тръмп повдига въпроси за замяната му

Вицепрезидентът Камала Харис е най-логичният наследник, но предвид сроковете, свързани с вота, може и да е късно да се реагира

11:08 | 28.06.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Представянето на американския президент демократ Джо Байдън на кандидат-президентския дебат с опонента му републиканец Доналд Тръмп повдига нови въпроси за това дали демократите няма да се насочат към други възможности, ако 81-годишният Байдън не може да води кампанията си.

Той си е осигурил предполагаемата номинация, така че перспективите пред демократите за промяна на курса избледняват, пише Bloomberg.

Байдън обаче изглеждаше, че сякаш говори несвързано, и това повдига въпроси за способността му да служи още четири години на поста.

Той коментира пред репортери след провеждането на дебата, че ще остане в президентската надпревара.

„Той стана по-стабилен с напредването на дебата, но мисля, че вече беше настъпила паника“, коментира Дейвид Акселрод, бивш стратег на кампанията на президента Барак Обама, по CNN. Според него ще има дискусии, които не е сигурно, че ще доведат до нещо – дали Байдън трябва да продължи.

Ето как може да се развие ситуацията.

Има ли прецедент?

Когато президентът Линдън Джонсън реши да търси повторна номинация за втори пълен мандат през 1968 г., това става на фона на ожесточени протести във връзка с войната във Виетнам. В реч в Овалния кабинет Джонсън тогава направи изненадващо съобщение, че „няма да търся и няма да приема номинацията на моята партия за още един мандат като ваш президент“.

Това обаче се случи в края на март 1968 г. За разлика от Джонсън, Байдън вече си е осигурил достатъчно делегати за номинацията.

Може ли Байдън в крайна сметка да не бъде номиниран?

Би било трудно. Байдън срещна минимална опозиция на първичните избори на своята партия и си осигури 99% от гласовете на делегатите. При липса на извънредни обстоятелства - и резервен план - малко вероятно е той да не бъде номиниран.

Евентуален съперник на Байдън ще трябва да обяви кандидатурата си преди официалното гласуване, което ще изглежда като опит за партиен преврат с висок залог.

Колко скоро трябва да се вземе решение?

Вчера. Националният комитет на Демократическата партия вече е планирал да издигне номинацията на Байдън, за да спази крайния срок за гласуване на 7 август в Охайо.

Ако Байдън сам се оттегли?

Тогава със сигурност ще трябва да се номинира друг кандидат от Демократическата партия, но пък ще има друго препятствие – отпечатаните бюлетини с неговото име. Законите се различават в зависимост от щата за това как ще се брои гласът за Байдън, ако друг кандидат бъде номиниран.

Кои са възможните наследници?

Вицепрезидентът Камала Харис е най-логичният наследник, но това няма да е автоматично. Други потенциални кандидати, които са лоялни на Байдън, са губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Илинойс Дж. Б. Прицкер и губернаторът на Мичиган Гретчен Уитмър. Никой от тях обаче не би постигнал по-висок резултат срещу Тръмп, според проучване на Bloomberg News/Morning Consult в седем ключови щата.

Ами парите?

Съвременните президентски кампании са изключително скъпи начинания и финансовите съображения не играят малка роля. Кампанията на Байдън разполагаше с 212 млн. долара в края на май и те ще бъдат на разположение на Харис, ако тя поеме щафетата. Всеки друг кандидат вероятно ще трябва да започне от нулата.

Байдън и Демократическата партия вече са похарчили около 346 млн. долара за кандидат-президентската надпревара. Избирането на друг кандидат може да изисква още по-големи суми, за да се представи новото име на гласоподавателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 3
vanaia
преди 2 дни
Защо го мъчат той не знае на кой свят е... камала е как да кажа - доста простовата, елементаристтка, която буквално ще разоре дъното. Но и магаре да им сложиш, щом е ДЕМОКРАТИЧНО, половин Америка ще си го избере. Кандидатът им за президент ще е Гавин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
fyodorovgb
преди 2 дни
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
Алехандро
преди 2 дни
За, съжаление, "колебливо представяне", е меко казано. Видно, човекът не е добре, това си е направо злопотреба с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още