IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Шолц и Макрон да „завземат“ срещата на върха на ЕС разгневи европейските лидери

Двамата са се опитали да прокарат в последния момент промени в дългосрочните политически приоритети, според хора в залата, които са поискали да останат анонимни

11:02 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция и Германия са свикнали да става на тяхното на сцената на Европейския съюз (ЕС). Когато обаче лидерите на двете най-големи икономики на блока се появиха на решаващата среща на върха на ЕС в четвъртък, разсеяни от собствените си вътрешни проблеми, им беше по-трудно да се наложат.

Лидерите на други държави членки са реагирали недоволно, когато президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са се опитали да прокарат в последния момент промени в дългосрочните политически приоритети, според хора в залата, които са поискали да останат анонимни заради естеството на преговорите, съобщава Bloomberg. Почти всички предложения на Франция и Германия са били отхвърлени.

Рядко се случва предложение от двете най-големи държави членки да предизвиква толкова силна реакция, според един дипломат от ЕС. И двамата лидери са пристигнали на срещата отслабени след съкрушителните поражения на европейските избори в началото на този месец.

„Нямаше настроение да се разбие целият текст“, каза след това датският премиер Мете Фредериксен. Според представител от Берлин двамата лидери са се опитали да внесат яснота в един труден процес.

След лошите си резултати на европейските избори френският президент свика предсрочен парламентарен вот. Засега социологическите проучвания показват, че е възможно загубата му да се повтори и властта да иде в ръцете на крайната десница на Марин льо Пен.

Непостоянното поведение на двете най-големи сили в блока е тревожен знак за лидерите на ЕС, които се опитват да се справят с нарастващ списък от предизвикателства, от войната на Русия в Украйна, до търговското напрежение със САЩ и Китай и слабия икономически растеж. След срещата на върха Шолц намекна, че е обсъждал ситуацията във Франция с Макрон, без да дава подробности.

„Разбира се, всички говорят за това“, каза унгарският премиер Виктор Орбан за предстоящия вот във Франция, когато пристигна на срещата.

Френските министри са изглеждали изтощени по време на срещите в Брюксел тази седмица, според дипломат от ЕС.

Друг дипломат посочва, че има загриженост за ефекта, който две евентуални последователни поражения на Макрон ще имат върху бъдещи срещи на върха, на които той почти сигурно ще бъде допълнително отслабен. Човек, близък до екипа на Макрон, казва, че настроението сред френските управляващи е мрачно.

В знак на все по-отчаяни усилия да приключи нещата преди гласуването във Франция, стана ясно, че Макрон ще предложи отново Тиери Брьотон за еврокомисар. Решението е било взето, след като крайнодясната партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ заяви, че иска да реши кой да е следващият френски еврокомисар, ако спечели предсрочните парламентарни избори в страната, насрочени за 30 юни и 7 юли.

„Той има опита и качествата“, каза Макрон, атакувайки „арогантността“ на опонентите си да изготвят планове за назначения в кабинета, преди французите да са гласували.

Ако партията на Льо Пен спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, чийто първи тур е в неделя, евроскептичната партия ще може да избере премиер и може да вземе участие в ключови европейски назначения. 69-годишният Брьотон в момента заема поста комисар по вътрешните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още