IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери отново избраха Фон дер Лайен да застане начело на ЕК

Споразумението включва избирането на Антонио Коща за ръководител на Европейския съвет и на Кая Калас за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

08:53 | 28.06.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP
Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съвет одобри тази нощ Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел, цитиран от БТА.

Той добави, че за негов приемник като ръководител на Европейския съвет от 1 декември е бил избран бившият португалски премиер Антонио Коща. За следващ върховен представител на ЕС по външната политика е предложена Кая Калас, премиер на Естония.

Мисията е изпълнена, изчерпахме дневния ред още в първия ден на подготвеното двудневно заседание, отбеляза Мишел. Той добави, че за него е голямо удоволствие и чест да съобщи резултатите от заседанието. По неговите думи Европейският парламент трябва да поеме своята отговорност в следващите седмици.

Решенията за Фон дер Лайен и Калас, както и за бъдещите еврокомисари, подлежат на гласуване от евродепутатите, като се очаква вотът за кандидатурата на Фон дер Лайен да бъде още през юли.

Фон дер Лайен изрази благодарност за получената досега подкрепа и каза, че за нея това е голяма чест. Фон дер Лайен уточни, че Калас ще бъде неин заместник в следващата ЕК.

Кая Калас заяви, че за нея гласуването носи огромна отговорност. Целта ми е да работя за европейското единство, да защитавам интересите и ценностите на ЕС, допълни тя.

Решението за най-високопоставените длъжности е факт, след като лидерите на ЕС не успяха да постигнат сделка миналата седмица. Някои, особено италианският премиер Джорджия Мелони, изразиха разочарование, че преговорите при закрити врата между дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и либералите не отразяват мощта на крайната десница, чийто брой беше увеличен след последните избори, припомня Bloomberg.

Подкрепата на трите центристки групи все още може да е недостатъчна за гласуването на Фон дер Лайен в парламента, което се очаква в средата на юли, и тя може да се нуждае от подкрепата на други политически сили. Все още има недоволство в от начина на последното ѝ назначение, което преобърна традиционния процес на подбор.

Тримата кандидати се смятаха за вероятни варианти в продължение на седмици, като преговорите за избора им вървяха по-гладко, отколкото в предишни случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
fyodorovgb
преди 2 дни
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 16
zelka007
преди 2 дни
уж десницата била във възход , уж се променило всичко , уж пабеда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 дни
До: 0pk: Четен вестник. Само жест заради пич-а. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 2 дни
До: Tikva007 по принцип, евлогича много се вълнува за новите китайски територии. Вълнението му се базира на старата приказка "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле". Прояви разбиране към чиляка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 дни
До: evlogi: Пич, това в каква връзка, че не разбрах? Или ти имаш интереси в *новопридобитите северни васални територии на Китай* и се вълнуваш за тях? Аз специално нямам никакви интереси там и не виждам защо ме занимаваш с тяхната съдба? Или си се развълнувал, че фондер харчи парите от данъците на европейците за територии в зоната на здрача, прилежащи по ред фактори към споменатите от теб? Тогава те разбирам - Европа реши всичките си проблеми, време е да реши и тези на разни васални територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
evlogi
преди 2 дни
До: Tikva007 Пич, двеста години още да е фон дер Лайен председател на ЕК , пак няма да са достатъчни нивото на Европа да падне до това на новопридобитите северни васални територии на Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 дни
А, пропуснах - и устойчивост! Много устойчивост и ESG! Необятни зелени полета с устойчиви ESG-зелки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 дни
САЩ и Неликобритания си бетонираха протектората. На печелившите - честито! Дето се казва - за всеки по нещо. В България Борисов още 5 години ще бъде прегръщан и целуван от фондер в качеството му на нашето момче в България, за Европа най-важната грижа и разход става украйна, а за европейците, които ще плащат сметката - зелен хайвер на корем и Евровизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още