IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутат: ЕС трябва да отложи регламента за справяне с обезлесяването

Правилата, които влизат в сила в края 2024 г., изискват от вносителите да предоставят документация, показваща, че продуктите им не са свързани с обезлесяване

22:58 | 27.06.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) трябва да отложи регламента за справяне с обезлесяването извън своите граници и да използва времето за преразглеждане на правилата, което би намалило бюрократичната тежест, предлага Петер Лизе, говорител на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент по въпросите за околната среда.

Призивът на Лизе отразява опасенията на развиващите се страни, които смятат, че регламентът за обезлесяването създава ненужна бюрокрация и наказва производителите. Миналия месец САЩ се присъединиха към критиците, призовавайки ЕС да отложи законодателството.

Регламентът, известен като EUDR, има за цел да спре унищожаването на горите в резултат на производството на стоки като каучук, говеждо, какао и дървен материал. Правилата, които влизат в сила в края на годината, изискват от вносителите да предоставят документация, показваща, че такива продукти не са свързани с обезлесяване.

Макар ЕС да е прав да преследва целта, начинът, по който тя се прилага, трябва да се промени, изтъква Лизе.

„Трябва да направим нещо срещу обезлесяването в световен мащаб и да поемем сериозно отговорност“, добавя той. „Наредбата обаче е превърната в бюрократично чудовище“, подчертава евродепутатът.

В сегашната си форма EUDR заплашва с широкообхватни последици търговия на стойност над 110 млрд. долара годишно, икономики на шест континента и доставчици, които се борят да се справят със стремежа на Европа да бъде по-екологична. Всяка доставка на кафе на зърна, говеждо и дървен материал - заедно с продукти като шоколад, гуми и книги - ще трябва да бъде проследен до точните места, откъдето е изпратена, като в противен случай ЕС ще налага солидни санкции.

Много дребни фермери по света и дори дребни собственици на гори в ЕС не могат да работят със съществуващите разпоредби в закона, предупреждава Лизе. Той казва, че след много дискусии, които е провел с Европейската комисия (ЕК) и други политически групи в парламента, е оптимист, че регулаторният орган на ЕС ще предложи отлагане.

„Можем да приемем отлагането в краткосрочен план, като използваме извънредната процедура, така че всички страни да имат време да си поемат въздух и след това да обсъдят спокойно промени в текста, които означават по-малко бюрокрация, но все пак защита срещу обезлесяването“, подчертава Лизе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
fyodorovgb
преди 1 ден
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
aldy
преди 2 дни
Колко по-доходно и изгодно е, вместо да се занимават с тъъЪъпо залесяване, от което нищо не може да се изкяри, да се ЗАРАВЯ СО2 в специални фабрики, със специално преференциално финансиране и т.н. Не че това ще промени климата, но забележително ще промени финансовото състояние на новите Остап Бендеровци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още