IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датата за влизането на България в еврозоната - заложник на политическата стабилност

И валутният борд, и ДДС са въвеждани в България от 1 юли, а не в началото на годината, каза Васил Караиванов, макроикономист

15:30 | 27.06.24 г.

Това дали България ще бъде приета в еврозоната от 1 юли 2025 г. или от 1 януари 2026 г. по-скоро ще зависи от това дали ще има стабилно проевропейско правителство. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Има нещо много важно, което леко и фино е скрито в Доклада за конвергенцията за 2024 г. То се появи в интервюто на гуверньора на централната ни банка и то е, че в момента нямаме стабилно правителство. Еврото е политически проект. При него политиката е най-важното нещо, а икономиката – на второ ниво“, каза той.

Караиванов посочи, че макар да има критерии с числово измерение като инфлация, съотношението на БВП и дълга, бюджетен дефицит и нивото на лихвите, в една политика има две страни. В момента от едната страна в момента са ЕС и еврозоната, а от другата страна е България.

„От страна на България кой преговаря? Имаме служебно правителство. То е с много къс хоризонт пред себе си", отбеляза икономистът.

На европейските ни партньори е нужен партньор с дълъг управленски хоризонт. Тоест, широка подкрепа, проевропейско правителство, което има дълъг управленски хоризонт, допълни Караиванов, коментирайки излезлите вчера конвергентни доклади на ЕК и ЕЦБ, според които България все още не е готова за присъединяване към еврозоната заради неизпълнение на инфлационния критерий.

Макар политическата стабилност да не е посочена експлицитно в докладите, темата се отчита по начина, по който се подчертава значението на рестриктивната фискална политика. „За да се получи една рестриктивна политика и възможност за изпълнение на капиталовите разходи, трябва стабилно правителство“, каза той.

Относно възможните дати за присъединяване икономистът припомни, че валутният борд е въведен в България от 1 юли 1997 г., от 1 юли е въведен и ДДС.

В България имаме спомени с икономически драстични промени, които са въведени от 1 юли, кприпомни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още