IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Петкова: Средствата по ПВУ могат да бъдат намалени заради неприети реформи

Финансовият министър потвърди намерението за изискване на извънреден конвергентен доклад за присъединяване към еврозоната

12:00 | 27.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

За да бъде изплатена сумата по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), парламентът трябва да приеме спешно няколко закона, неразгледани от 49-ото Народно събрание. Това каза служебният министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от БНР, по време на изслушването си пред депутатите в пленарна зала.

Петкова предупреди, че съществува риск от намаляване на размера на заявените средства поради включени в искането няколко ключови реформи в областите правосъдие и енергетика, на базата на които Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) е получил оценка, за които ЕК не приема декларираното изпълнение като задоволително. Тя посочи, че страната има 6 месеца за корекции за приетите като „незадоволително изпълнени етапи и цели“, след което стойността им се намалява съгласно оценката на ЕК от общата сума на Плана.

Народното събрание трябва да приеме актуализираната „пътна карта“ за климатична неутралност, правилата за избор на членове на антикорупционната комисия, промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали, законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, посочи Петкова.

"Тъй като законопроектите бяха обсъждани в 49-ото Народно събрание, но не бяха приети и те са архивирани, всички тези законопроекти трябва да бъдат внесени отново в Народното събрание, за да бъдат разгледани", обясни финансовият министър.

По време на изслушването си тя представи основните параметри по консолидираната фискална програма към 31 май тази година и актуални данни за приходите от ДДС и акцизи към настоящия момент и коментира напредъка на страната по отношение на приемането на еврото.

България е най-напредналата от всички шест държави, чиято готовност за приемане на еврото следят докладите на ЕК и ЕЦБ, и е постигнала значителен напредък в изпълнение на критериите за конвергенция, каза пред депутатите Петкова.

Тя посочи, че се очаква критерият за инфлацията да бъде изпълнен до края на годината и потвърди намерението на властите да поискат изготвянето на извънредни доклади от ЕК и ЕЦБ за готовност на страната да се присъедини към еврозоната.

Преди ден конвергентните доклади на двете институции показаха, че макар България да изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото, остава този за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още