IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боливия - страната на превратите

Южна Америка като цяло е преживяла множество преврати и опити за преврати в съвременната си история заради икономическа нестабилност, неравенството и корупцията

17:20 | 27.06.24 г.
Боливийският президент Луис Арсе (в средата) и кабинетът му поздравяват последователи, събрани на пл. "Мурийо" в Ла Пас след неуспешния опит за преврат. Снимка: EPA/Luis Gandarillas
Боливийският президент Луис Арсе (в средата) и кабинетът му поздравяват последователи, събрани на пл. "Мурийо" в Ла Пас след неуспешния опит за преврат. Снимка: EPA/Luis Gandarillas

Тежко въоръжени мъже и бронирани превозни средства са нахлули в президентския дворец в Ла Пас, Боливия, снощи. Лидерът на въстанието – бившият командир на военните сили на страната Хуан Хосе Сунига, коментира пред репортери, че "ще има нов кабинет на министрите" и че "страната ни не може повече да продължава така". Той поиска от политиците „да спрат да унищожават икономиката, да спрат да унижават армията“, която – по думите му, иска да установи „истинска демокрация“.

Според Сунига „на армията не ѝ липсва смелост“. Президентът Луис Арсе също демонстрира такава, като излезе, за да спори очи в очи с превратаджиите, пише Ройтерс. „Аз съм Ваш началник и Ви нареждам да изтеглите войниците си и няма да позволя това неподчинение“, казал е Арсе на Зунига, според АП.

Луис Арсе успя да проведе церемония по назначаването на нови ръководители на въоръжените сили с главнокомандващ Хосе Уилсон Санчес. Той призова боливийците да се мобилизират за защита на демокрацията, но и да запазят спокойствие, а новото висше ръководство нареди на войниците да се върнат в казармите.

Снимка: EPA/Luis Gandarillas Снимка: EPA/Luis Gandarillas

Продемократични протестиращи в подкрепа на Арсе излязоха по улиците на Ла Пас, вкл. хора, откликнали на призива на синдикатите в страната. Лидери от целия свят осъдиха преврата. Накрая боливийските въоръжени сили се изтеглиха от президентския дворец, а Сунига беше арестуван.

История на преврати и насилие

Това не нещо ново нито за Боливия, нито за по-широкия регион на Латинска Америка, пише Deutsche Welle. Боливия е преживяла най-много преврати и революции от която и да е страна по света от средата на XX век насам. От обявяването на независимост на страната през 1825 г. превратите са почти 200.

Точно преди 60 години, през 1964 г., генерал Рене Бариентос и генерал Алфредо Овандо Кандия водят преврат срещу президента Виктор Пас Естенсоро. Това бележи началото на период на военно управление на страната с чести смени на ръководството по върхушката.

През 1971 г. е осъществен преврат, воден от полковник Уго Банцер, с който е свален президентът Хуан Хосе Торес. Режимът на Банцер е белязан от репресии и широки нарушения на правата на човека, като същевременно се правят опити за стабилизиране и на икономиката.

През 1980 г. генерал Луис Гарсия Меза Техада сваля от власт временния президент Лидия Гуейлер Техада. Неговият режим е известен с нарушенията на човешките права, трафика на наркотици и корупцията.

В най-новата история на страната – през 2019 г., президентът Ево Моралес е свален от военните, макар че това не е официално класифицирано като преврат. Той избяга първо в Мексико, а после отиде в Аржентина. Постът беше предаден на Жанин Анес. Новият президент и нейният кабинет бързо подписаха указ за разрешаване на убийства, даващ на военните задачата да „защитят боливийския народ“ и да постигнат „умиротворяване“ на страната чрез всички „налични средства“, като същевременно ги „освобождават от всяка наказателна отговорност“. Последва година на жестоки репресии и ширеща се корупция на фона на пандемията от коронавируса.

Когато най-накрая през октомври 2020 г. бяха проведени нови избори, партията на Ево Моралес – социалистическата MAS, се върна на власт с Луис Арсе като президент. Моралес се завърна триумфално от изгнание в Аржентина. За разлика от много от нейните министри, де факто президентът Анес не напусна страната достатъчно бързо. Тя беше задържана и в момента срещу нея и няколко военни се води дело.

Напрежението в Боливия пак се покачва заради общонационалните избори, които трябва да се проведат догодина. Моралес планира да се кандидатира срещу някогашния му съмишленик Арсе, с когото публично се раздели въпреки принадлежността им към социалистическото движение, и се опитва да всее разделение в управляващата социалистическа партия.

Моралес осъди опита за преврат. „Няма да позволим на въоръжените сили да нарушават демокрацията и да сплашват хората“, коментира той. Превратът беше осъден широко и в международен план, вкл. от Белия дом, Брюксел, отделните европейски държави, латиноамериканските държави.

Уволненият генерален командир на боливийската армия Хуан Хосе Сунига е арестуван за участие в опит за преврат. Снимка: EPA/STR Уволненият генерален командир на боливийската армия Хуан Хосе Сунига е арестуван за участие в опит за преврат. Снимка: EPA/STR

Последна актуализация: 17:05 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още