IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на бензина в САЩ е заплаха за Байдън

Избирателите като цяло са обезпокоени от инфлацията

08:54 | 29.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените ще имат голямо значение за предстоящите президентски избори в САЩ. Нивото им спадна драматично през последните две години на администрацията на Байдън; въпреки това инфлацията и икономиката все още са основните въпроси за избирателите. А цената, която сега има най-голямо значение е тази на бензина - политически евъргрийн. На това място президентската политика се сблъсква със световния петролен пазар, пише за Financial Times Дениъл Йергин, зам.-председател на S&P Global.

Съвсем наскоро, в средата на април, перспективата за пряк конфликт между Израел и Иран доведе до скок на световните цени на петрола до над 90 долара за барел, с опасения и за по-лошо. Но геополитическата премия бързо намаля и нямаше сериозно прекъсване на доставките. Пазарът се адаптира към пренасочването на търговията с руски петрол на фона на западните санкции в резултат на войната в Украйна, както и към пренасочването на танкерите поради атаките на хутите в Червено море. Междувременно търсенето не беше толкова силно, колкото се очакваше, а високите лихвени проценти натежаха върху потреблението. От страна на предлагането, нарастването на петрола от западното полукълбо - водено от производството в САЩ в размер на 13,2 милиона барела на ден - продължава да се влива на пазара.

Към началото на юни износителите на петрол гледаха към цените на Брента, които бяха започнали да падат до под 80 долара, с перспективата и за още по-надолу. В отговор на 2 юни ОПЕК+ реши да удължи договорените и „доброволни“ съкращения от почти 6 милиона барела на ден, като постепенното увеличение на съкращенията трябва да започне през октомври.

През седмиците след този ход цените на петрола се възстановиха до около 85 долара, като биха могли да се повишат с лятното увеличение на търсенето, тъй като шофьорите тръгват по пътищата, а и нараства рискът от война между Израел и "Хизбула", която може да въвлече и Иран. Освен това началото на сезона на ураганите добавя опасност от голяма буря, която да разруши огромния нефтен комплекс в Мексиканския залив и по протежението му.

Политическите лидери на власт биват обвинявани за по-високите цени на бензина, дори ако тяхното влияние е ограничено; и се опитват да направят нещо по въпроса. През септември 2000 г., когато вицепрезидентът Ал Гор и губернаторът на Тексас Джордж Буш-младши бяха в оспорвана надпревара при цени на петрола на десетгодишен връх, администрацията на Клинтън освободи петрол от Стратегическия петролен резерв. По време на изборната 2012 г., когато цените по бензиностанциите достигнаха 4 долара за галон, президентът Барак Обама пътува до Оклахома, където на практика освети южната част на тръбопроводната система Kийстоун, като добави: „Моята администрация одобри десетки нови петролопроводи и газопроводи“.

Но Белия дом на Байдън е използвал много повече Стратегическия петролен резерв от която и да е предишна администрация. Той започна да освобождава количества през ноември 2021 г., три месеца преди пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, когато цените се покачваха бързо с възстановяването на търсенето след COVID. Целта, каза президентът, е да се реши „проблемът с високите цени на бензина“. Впоследствие администрацията отпусна още повече резерви, когато войната в Украйна предизвика сътресения на световните петролни пазари. Като цяло са изтеглени над 40 процента от резервите към момента на встъпването на администрацията. Но напоследък резервите се попълват.

С какви инструменти разполага администрацията, за да отговори на нарастващите цени на световния петролен пазар? Най-очевидният е по-нататъшното освобождаване на количества от резерва. Друг вариант е да се повлияе на Саудитска Арабия да изкара повече петрол на пазара по-рано. Рияд може да иска да избегне подкопаването на рамката на ОПЕК+, която е изградил. Но също така подчерта, че следи променящите се пазарни условия и очевидно има желание да развие потенциалното американско-саудитско стратегическо партньорство, което се обсъжда.

Друг вариант би бил да се позволи повече гъвкавост в производството и дистрибуцията на различните летни видове бензин. Някои в Конгреса неизбежно ще настояват за забрана на износа на петрол, както са правили преди, но това би навредило дълбоко на доверието в САЩ като надежден доставчик на енергия.

В момента цената на бензина в САЩ е около 3,50 долара за галон, което висш съветник на Байдън наскоро нарече „твърде високо за много американци“. Когато цената започне да се доближава до 4 долара, политическата температура наистина започва да нараства. А цената би могла да стигне дотам през лятото или в началото на есента, ако петролът поскъпне. Всеки президент ще се стреми да намали цената на бензина в изборна година. Но във време, когато инфлацията като цяло е водеща тревога на гласоподавателите, цената на бензина със сигурност ще бъде ключов приоритет за администрацията на Байдън, завършва Йергин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aminapolyako
преди 1 час
Мнозина имат хеморама и със сигурност се борят с нея, аз също се борих, докато не опитах лекарството, което ме излекува за 3 седмици, лекарят беше шокиран. Съветвам всички това лекарство, които имат такъв проблем, Ето го:---- https://bitly.cx/Procton
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
wart
преди 21 часа
Тоя изкуфял и със деменция стар престъпник го представят като човек който управлява Америка. Нито знае къде се намира и защо е там , нито помни това което е казал преди 20 минути . Нито е жив нито е умрял, с единият крак на тоя свят с другият на оня , от време на време го подсилват - форсират го - и не може да стои на едно място става бягащият Джо. ? Убеждават целият свят ,че той управлява Америка заедно с екипа си ? Разиграват комедия която е трагедия за една страна претендираща ,че е супер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още