IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони разкритикува ЕС, наричайки го „бюрократичен гигант“

Италианският министър-председател призова Европейската комисия да обмисли възможността да превърне намаляването на бюрокрацията в свое стриктно задължение

19:20 | 26.06.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони разкритикува Европейския съюз (ЕС) като го нарече "бюрократичен гигант", който налага множество несъстоятелни правила, съобщава БТА.

В реч пред Камарата на депутатите в Рим тя призова Европейската комисия (ЕК) да обмисли възможността да превърне намаляването на бюрокрацията в свое стриктно задължение. Според нея това би помогнало да се разчисти административната "джунгла" и би било сигнал за промяна.

Мелони посочи, че бюрокрацията на ЕС наказва най-вече предприемачите, и призова "бюрократичният гигант" да се трансформира в политически, който е силен в своето хилядолетно съществуване, който осъзнава несравнимото си превъзходство в много области и който помага на производствените си системи да се утвърдят в глобалната конкуренция.

Мелони каза, че ЕС трябва да разполага с инструменти за насърчаване на частните инвестиции, ориентирани към по-предприемчиви пазари.

Тя също така разкритикува ЕС за това, че е прекалено затънал в идеологически обосновани решения, което според нея е подкопало доверието на гражданите в институциите.

"Усещането е за един съюз, който се намесва твърде много в аспектите на всекидневния живот", посочи тя

Междувременно твърдата политическа група на Мелони вече има достатъчно членове в Европейския парламент (ЕП), за да изпревари либералната партия Renew на френския президент Еманюел Макрон като третата по големина група в парламента и да претендира за най-високите постове в ЕС.

Групата на европейските консерватори и реформисти (ECR) на Мелони се увеличава до 83 членове след изборите за ЕП, които се проведоха в началото на юни, пише FT. Силното представяне на крайнодесните партии на вота има потенциала да разруши триумвирата, който избира най-високопоставените служители на ЕС от десетилетия, допълва медията.

Пренареждането на йерархията може да усложни опита на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да си осигури втори петгодишен мандат начело на изпълнителната власт на ЕС и да промени законодателния дневен ред на блока до 2029 г.

„Изборите изместиха центъра на тежестта на Европа надясно“, коментира Мелони в сряда. „Мисля, че в настоящия парламент ще видим тази стъпка в начина, по който подхождаме към определени политики“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
avdeev
преди 2 дни
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 2 дни
Много нежно , галено е казано те са чакали , хиени корумпирани -- от кривокраката проклета лицемерна усойница - до последният . С корупция , лицемерие , предателство се купуват длъжности една част са слугите на Задокеанският господар , които са назначени на най - високи постове. Същите ги интересува личните не ЕС интереси и разрушават Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 3 дни
До: evlogi Тошо механата редовно ни спуска тия опорки до нас... нема нужда и ти да ги повтряш ежедневно, знаеме ги.... разбира се че не е права и говори предизборно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 5
evlogi
преди 3 дни
Абсолютно права е, разбира се.Но не е само бюрокрацията.Освен нея, Европа е във хватката и на задушаващата социална държава,високите данъци и в плен на крайни зелени идеологии.Непосредствена опасност няма, но нещата не може и не трябва да продължават по този начин. Избирателите явно усещат това.Политиците все още или не могат, или се правят на ударени и предпочитат да дърдорят за опасностите от "крайно" десните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 3 дни
много хубаво говори преди избори по популистки теми , после много хубаво ги замазва ... :))) ... дъра-бъра как ще съкращава , ама като дойде на власт в Италия , наля едни милиарди нов дълг в саниране на стари сгради ... :))) ... което думна дългът на държавата разбира се ... иначе е консервативна ... основният проблем на италианската икономика , производителността! , не го пипна дори ... и тук ще е така , общи приказки докато се насади в управлението стабилно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
tetris12
преди 3 дни
Много добре го е казала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 3 дни
Бих гласувал за тази жена! ЕС вече започна да получава открита критика и гласоподавателите го показват по недвусмислен начин. Само брюкселските щрауси още си държат главите в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още