IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се включи ли технологичният сектор у нас в социалния диалог

Технологичният бизнес иска членство в НСТС, за да поведе икономиката към прогрес

17:30 | 26.06.24 г.

Безпрецедентна технологична революция в глобален мащаб изисква бързи действия за адаптация на българската икономика. Ако технологичният бизнес не е на масата при тези обсъждания, това ще доведе до значително изоставане на страната. Това коментира Илия Кръстев, член на УС на Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

БРАИТ иска да бъде представителна работодателска организация отново, след като преди години е имало неуспешен друг опит, обясни той.

Историческите индустриални и технологични революции са довели до някакъв вид автоматизация на механични процеси, докато технологичната в момента се отличава с това, че за първи път автоматизира интелектуални дейности. Гостът смята, че ефектите от нея ще бъдат много неочаквани, ако не сме готови. Това създава нуждата от включването на технологичния сектор в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Също така този бранш е свързан с почти всички части на икономиката, тъй като вече присъства във всички сектори. Ако страната ни е назад по отношение на иновациите и технологичните трансфери, това рефлектира върху производителността на труда, богатството и стандарта в държавата.

В БРАИТ членуват хиляди компании от различни сектори, като Кръстев допълни, че тепърва ще привличат компании и клъстери от всякакви индустрии. Компаниите, членове на организацията, разполагат с общо над 100 000 служители, което е едно от изискванията за прием в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Другите изисквания са свързани с процента от общия брой индустрии, които покриват компаниите, както и с броя на общини, в които фирмите имат представителство.

Той допълни, че политическата нестабилност и редовната смяна на кабинети влияят върху работата на администрацията, която трябва да бъде по-ефективна заради процеса на адаптация на икономиката. Тези фактори пречат и на привличането на чуждестранни инвеститори, като те избират съседните на България дестинации за инвестициите си. Затова е важно бизнесът да бъде по-активен, за да може поне да компенсира част от тази несигурност, смята Кръстев.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още