IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Величие” предлагат програмно правителство с ясни цели и задачи

Партията не подкрепя кабинет на ГЕРБ, отхвърля и варианта за експертно правителство

13:37 | 26.06.24 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Партия „Величие” няма да подкрепи на сляпо правителство на ГЕРБ, за чиито намерения не са информирани, отхвърлят и варианта за експертно правителство, като предлагат програмно. Това стана ясно по време на провежданите днес консултации при президента Румен Радев с представители на партията.

При държавния глава се явиха председателят на партията Николай Марков, както и останалите от ръководството на групата.

В началото на консултациите с представителите на „Величие“ президентът отбеляза, че за формацията изборите са безспорен успех и попита как виждат участието си в управлението на държавата и дали имат да предложат нещо ново.

Марков заяви, че няма как „Величие“ да подкрепи на сляпо правителство на ГЕРБ, за чиито намерения не е информиран, посочвайки, че Бойко Борисов е отхвърлил среща за това.

По думите на Марков са останали неразбрани. „Поискахме среща с Бойко Борисов, за да се информираме какво очаква от това управление. Не бяхме чути, защото такава среща беше отхвърлена. И ние нямаме яснота какво ще прави. Не беше коментирано какво трябва да подкрепим. Получихме отказ", обясни Марков пред Радев.

Според „Величие” криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото това "прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост".

"Най-близо до нас стои програмно правителство. Ако се стигне до нас за връчване на мандат...за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство, защото оттук нататък са най-важни целите", декларира Марков.

Най-малката парламентарна група "Величие" затваря цикъла от политически консултации при президента Румен Радев.

По-рано днес Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) се обяви за съставяне на експертен кабинет като единствен възможен изход от политическата криза.

Във вторник президентът се срещна с представители на „Възраждане“ и „БСП за България“. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му би разговаряла с всички политически сили без ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство с третия мандат, ако го получат.

„БСП за България“ обявиха намерение да подпомагат диалога за съставяне на правителство с третия мандат, без да конкретизират дали държат те да бъдат мандатоносител, или са готови да подкрепят кабинет с мандата на друга партия.

В понеделник президентът се срещна с първите три парламентарно представени сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. След консултациите стана ясно, че ГЕРБ-СДС ще предложи кабинет на малцинството, а Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер. Беше потвърдено, че ГЕРБ-СДС може да разчитат на подкрепата на ДПС, според които трябва да се направи правителство от евроатлантическите партии.

ПП-ДБ категорично отказват да участва в подобни преговори и няма да подкрепят правителство на първата политическа сила.

След края на консултациите държавният глава ще обяви датата, на която ще връчи първия мандат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 3 дни
Отново за снимката:И това пред погледа на тия хора на портретите...Подобна ускорена деволюция в рамките само на 150 години едва ли науката би предположила,че е възможна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 3 дни
Снимката е направо потресаваща.Ба.хт.и дъното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още