IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири сценария за изборите във Франция и как те ще се отразят на пазарите

Без значение от резултатите от вота, фискалното положение в страната ще остане трудно

13:25 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Изборите за Европейски парламент, които се проведоха в началото на юни, показаха, че крайнодесните партии в голяма част от европейските страни бележат възход. Най-ярък успех отбеляза крайната десница на Марин льо Пен във Франция, както и германската партия "Алтернатива за Германия".

На този фон поражението на партията на френския президент Еманюел Макрон го накара да вземе решението да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори за края на юни.

Решението му предизвика смут сред инвеститорите, като от 10 юни насам водещият индекс CAC 40 отчита около 4% спад.

Възможността крайнодясната партия “Национален сбор” на Льо Пен да спечели изборите притеснява инвеститорите и особено обещанията, които дава партията за увеличение на публичните разходи. Това тревожи пазарите и оказва негативен ефект върху акциите и облигациите.

На тази база от БенчМарк Финанс очертават четири сценария за изхода от изборите и как всеки от тях би се отразил върху представянето на пазарите.

Първият сценарий е “Национален сбор” да спечели абсолютно мнозинство в парламента. Това означава, че Еманюел Макрон ще трябва да назначи за премиер представител на крайната десница. От друга страна, подобен резултат ще даде възможност на партията на Льо Пен да прокара свои закони.

При втория сценарий “Национален сбор” ще получи относително мнозинство. Това обаче ще доведе до трудно съжителство с партията на френския президент. Макрон ще трябва да назначи за премиер представител на спечелилата партия, но ключови законодателни инициативи трудно ще бъдат прокарани, а това ще вкара страната в политическа безизходица.

Трети потенциален сценарии е лявото обединение „Нов народен фронт“ да спечели изборите, но да не успее да събере мнозинство. При този вариант страната отново би се озовала в политическа безизходица, тъй като от страна на левите вече има призив в посока отказ от предприетите реформи в пенсионната система и увеличение на бюджета за пенсии.

Четвъртият сценарий е партията на президента Макрон да запази относително мнозинство в парламента. Това обаче също би означавало потенциални трудности при приемането на нови законопроекти и то особено без влизането в коалиционни договорки. За инвеститорите обаче това е може би най-благоприятен сценарии, тъй като турбуленциите на френските пазари биха били най-слаби.

Без значение от резултата на парламентарните избори във Франция, фискалното положение в страната ще остане трудно. Фискалните правила на ЕС ще ограничат ходовете на правителството, поради което инвеститорите трябва да са предпазливи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още