IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН при Радев: Предложение за експертен кабинет и разговори за президентска република

Тошко Йорданов се обяви за президентска република, при която според него управлението би имало по-голяма легитимност

11:31 | 26.06.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единствен възможен изход. Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН) в началото на днешните консултации при президента Румен Радев.

Йорданов посочи, че за партията му други форми на политически кабинети не са добър вариант.

"Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат, ако прецените да го дадете на ИТН", каза той и посочи, че след това ще се пристъпи към разработването на програма и експертно правителство, което да я изпълни.

„Ние бихме искали да говорим с всяка една политическа партия, независимо от личната ни неприязън към определени хора“, каза още Йорданов и посочи, че във всяка партия има отлични експерти.

Той коментира и ниската избирателна активност като изрази сериозни съмнения за броя на гласоподавателите в България, сравнявайки броя на имащите право на глас с последното преброяване на населението. Важно е да се отбележи обаче, че на националните избори право на глас имат и българите, които живеят извън страната, но имат българско гражданство.

По време на срещата президентът Румен Радев повдигна и темата за промяна на избирателната система, след като на консултациите в понеделник Бойко Борисов се обяви в подкрепа на гръцката избирателна система, която стимулира победителя, давайки му възможност за допълнителни мандати.

Тошко Йорданов се обяви за президентска република, при която според него управлението би имало по-голяма легитимност, като направи сравнение с политическата система в САЩ.

„В която и партия да отиде третият мандат, ако ни поканят на разговори – ще отидем и ще ги изслушаме. Повтаряме, че няма да подкрепим нито първия, нито втория мандат“, каза Йорданов пред медии след срещата с президента. 

Той подчерта, че ако третият мандат стигне до ИТН, те ще отправят покана към всички политически партии в българския парламент, защото във всяка от тях има достатъчно добри експерти.

Станислав Балабанов обяви, че в парламента партията му ще работи за приемане на промени в закона за референдумите (Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, бел. ред.), за да бъде по-лесно допитването до хората по повече теми.

Днес е последният кръг от срещи при президента с парламентарно представените партии. След срещата с ИТН, президентът ще се срещне с представители на „Величие“.  В понеделник той проведе консултации с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. Бойко Борисов заяви, че партията му е готова да предложи правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ-СДС. ДПС обяви подкрепата си за кабинет на първата политическа сила. ПП-ДБ са категорични, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ или ДПС.

Във вторник Радев се срещна с представители на „Възраждане“ и „БСП за България“. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че партията му би разговаряла с всички политически сили без ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство с третия мандат, ако го получат.

„БСП за България“ обявиха намерение да подпомагат диалога за съставяне на правителство с третия мандат, без да конкретизират дали държат те да бъдат мандатоносител, или са готови да подкрепят кабинет с мандата на друга партия.

След края на консултациите Радев ще обяви датата, на която ще връчи първия мандат. 

Текстът е обновен към 12:20 ч. на 26 юни 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още