IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: ЕЦБ ще информира днес България, че не е готова за еврозоната

Според повечето експерти вероятната дата за приемане на еврото е 1 януари 2026 г.

09:56 | 26.06.24 г. 10
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Очаква се днес Европейската централна банка (ЕЦБ) да информира София, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на следващата година, съобщава Politico. Причина е неизпълнението на инфлационния критерий.

Относно това кога страната ще приеме еврото, Politico припомня мнението на президента на Еврогрупата Паскал Донахю, че България може да се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 г. Според експертите обаче е по-вероятно това да се случи на 1 януари 2026 г., предвид техническите затруднения, свързани със смяната на националната валута в средата на годината, допълва Politico.

Инфлационният критерий, който страната към момента не изпълнява, е свързан с постигането на ниво с най-много 1,5 пункта по-високо от средното за трите страни с най-ниска инфлация, а към края на май инфлацията в България остава по-висока от необходимата стойност. При достигане на съответното ниво страната може да изиска извънреден конвергентен доклад, който да покаже готовността за присъединяване към еврозоната. 

Същевременно данните за инфлацията през април са последните, които се взимат предвид по отношение на инфлационния критерий, а оценката се прави въз основа на средногодишната инфлация за период от 12 месеца, съответно се следи показателят за периода май 2023 г. – април 2024 г. спрямо същия период година по-рано. Изчислена по този начин, инфлацията в България е 5,5%, докато стойността ѝ в трите държави с най-ниска инфлация – Дания, Белгия и Финландия, тя е между 1,2% и 2,2%.

Още през март тогавашният министър на финансите Асен Василев заяви пред Bloomberg, че членството на България в еврозоната може да бъде отложено с няколко месеца заради инфлацията и то да се случи от 1 март или 1 юли 2025 г.

Това обаче изглежда малко вероятно с оглед на факта, че всички страни членки на валутния съюз до момента са се присъединявали в началото на годината, а не по средата ѝ. Въпреки това няма регламент, според който да не е възможно влизането в еврозоната към друга дата през годината.

Сред другите необходими условия за приемане е и въвеждането на законови промени. Предстои днес Министерският съвет да обсъди законопроекта за въвеждане на еврото, който имаше обществено обсъждане до 24 април. Оттогава досега обаче не беше придвижен към пленарна зала заради предсрочните парламентарни избори. 

Наскоро проучване сред търговците на нехранителни стоки показа, че бизнесът има нужда от между 6 месеца и 1 година, за да се подготви за новата валута, затова за 50% от фирмите 1 януари 2026 г. е по-реалистичен срок. 

Текстът е обновен към 10:10 ч. на 26 юни 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 дни
До: zelka007 друго от вчера... Данс и МВР издирват 40 и незнам си колко мигранти за разпит като свидетели на катастрофата в Бургас при която загинаха двама полицаи..преди 2 години ... никои незнае къде са мигрантите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 3 дни
Полша кога ще изпълни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 дни
Ужасна новина за всички брокери на имоти,агенции,спекуланти,кредитни консултанти ,как сега ще хранят страха у хората ?Как ще насаждат манията по високите цени и вечния пазар ?Това им беше основна опорка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 3 дни
До: doba ... защо няма да видиш Шенген в скоро време ?! давам ти пример от вчера , издирван с международна заповед наркопроизводител , наркоразпространител , с влезли присъди в още две европейски държави , се явява от нищото пред български затвор ... :))) ... как такова лице минава българска граница , след като миналата година е арестуван в друга държава ?! разбираш ли защо австрийците и холандците ни спират ?! според теб , имат ли право или не ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 9
doba
преди 3 дни
Лично мен, честно казано ме бОли фара за евро-зоната. Шенген ми е приоритет. Ама го заметоха някаде назад. Да се борим за него, на мен ми приемат лева в Турция, Гърция, Румъния и така и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 3 дни
До: Achtung ... реално Хърватия беше изпълни абсолютно всички критерии и се подготвяше за еврозоната от 2014г за да я приемат . погледни рамката за конвергенция на Хърватия в 10 годишен период назад , погледни на България ... :))) ... има некои разлики , спрямо нашата ... освен това те критерият за инфлацията си го изпълняваха към текущият преглед ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 17
zelka007
преди 3 дни
До: solaron ... то такива безсмислени пътепоказатели кат теб колко щеш ... дръж се сериозно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Achtung
преди 3 дни
Реално и Хърватия не изпълни инфлационните критерии, просто трябваше да ни покажат къде ни е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 19
solaron
преди 3 дни
Лично Аэ, от мое име, от името на моето семейство и приятели, информирам ЕЦБ и европейските бюрократи, че ни омръзна да ви чакаме да се натуткате и да спрете да се подигравате с България и българският народ, не искаме вашата "милостиня, омръзна ни да ви чакаме"по ваше благоволение да ни поканите в Еврозоната, и по ваша милост да ни позволите да влезем и в Шенген! Уведомявам ви , че ще създам нова партия за следващите избори и ще трябва след това да се съобразявате с Република България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 дни
Политическата класа у нас ,ако е искала да влезнем в Еврозоната ,отдавна да сме влезли.Мафията не иска Еврозона ,видяхме го с много примери ,затова и се отлага ,вече колко години станаха ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още