IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ постовете в ЕС вероятно ще отидат при Урсула фон дер Лайен, Антонио Коща и Кая Калас

Шестимата преговарящи за разпределянето на висшите позиции са постигнали договорка, която ще се обсъжда от лидерите на ЕС в четвъртък

20:21 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шестимата преговарящи за разпределянето на висшите постове в Европейския съюз (ЕС) са се съгласили Урсула фон дер Лайен от Германия, Антонио Коща от Португалия и Кая Калас от Естония да получат най-високопоставените позиции в Европейската комисия (ЕК), Европейския съвет и външнополитическата служба, пише Politico, като се позовава на анонимни източници.

Шестимата преговарящи са гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и полският премиер Доналд Туск (от Европейската народна партия), испанският премиер Педро Санчес и германският канцлер Олаф Шолц (от социалистите), както и френският президент Еманюел Макрон и нидерландският премиер Марк Рюте (за либералите).

Следващата стъпка е тримата да бъдат представени и обсъдени на срещата на лидерите на ЕС, която ще се състои в четвъртък в Брюксел. Те трябва да дадат финално одобрение за заемането на постовете от посочените политици.

Едно от официалните лица, говорили пред медията при условие за анонимност, казва, че италианският премиер Джорджа Мелони няма да е доволна, че не е участвала в преговорите, тъй като нейната политическа група вече е третата най-голяма в Европейския парламент.

Все пак Италия вероятно ще получи много високопоставен портфейл в следващата Европейска комисия. Мелони ще реши кой да предложи за поста, а Фон дер Лайен ще вземе решение за конкретната роля, според публикация на Bloomberg.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обаче не е доволен и писа в социалните медии, че сделката, която ЕНП „сключи с левите и либералите, противоречи на всичко, на което се основава ЕС. Вместо приобщаване, посяват се семената на разделението“. Орбан посочва, че висшите служители на ЕС трябва да представляват всяка държава членка, а не само левите и либералите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още