IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската имиграция ще вкара Великобритания в порочен икономически кръг

Отворената и гъвкава миграционна политика е насъщна за растежа на Острова

22:30 | 25.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В зависимост от това манифестът на коя от основните партии четете, имиграцията в Обединеното кралство е или висока, или твърде висока и следващото правителство ще я намали. За разлика от много други обещания в манифестите, това почти сигурно ще бъде спазено, пише за Financial Times професорът по икономика Джонатан Портес.

Заявленията за визи за работа и обучение вече са намалели с 30 процента тази година, докато емиграцията се увеличава. Заявленията за работни визи в сектора на здравеопазването и грижите са намалели със 75 процента.

Добри новини за лейбъристко правителство? Само в много тесен смисъл. Въздействието на пандемията и последиците от нея върху работната сила в Обединеното кралство, по-специално увеличаването на броя на хората без работа поради болест и увреждане, беше широко документирано. По-малко очевидна е степента, до която това е компенсирано от миграцията, като наскоро пристигналите са много по-млади и е по-вероятно да работят от местното население. Спрямо преди пандемията сега в Обединеното кралство работят над един милион повече хора, родени извън ЕС.

Следователно рязкото намаляване на миграцията ще бъде спирачка както за растежа, така и за публичните финанси. Службата за бюджетна отговорност (OBR) изчислява, че сценарий с „ниска миграция“ би увеличил дефицита с 13 млрд. паунда в края на мандата на следващия парламент, дори след като се вземе предвид намалената нужда от разходи за обществени услуги. Това е два пъти повече, отколкото скромното увеличение на данъците от лейбъристите би донесло. И не взема предвид последиците за Националната здравна служба (NHS) и работната сила в сектора на грижите.

Ако оставим настрана тясната фискална аритметика, по-големият риск за лейбъристите е политическият и икономически порочен кръг. По-строгата миграционна политика затруднява финансирането и набирането на персонал за обществените услуги. Има убедителни доказателства, че когато центристките правителства налагат строги икономии в отговор на такива ограничения, това, от своя страна, води до подкрепа за популистки и крайнодесни партии, които обвиняват както имигрантите, така и „елитите“ на власт за строгите икономии

Междувременно ограниченията върху законната миграция могат да доведат и до увеличаване на търсенето на мигранти без разрешение за работа. Видимите увеличения на „неконтролираната“ миграция допълнително подкопават доверието в правителството по въпросите на миграцията.

Виждали сме версии на това в цяла континентална Европа от десетилетие, където нито маргинализирането на популистката десница, нито възприемането на нейните политики досега са били успешни за традиционните политически партии. Колебанията и благосклонността, демонстрирани от голяма част от сегашното ръководство на Консервативната партия спрямо Найджъл Фараж и партията му Reform UK, не вдъхват голяма увереност, че Великобритания ще се справи по-добре.

Така че предизвикателството за традиционните политици и всъщност за икономистите е да прекъснат порочния кръг. Това означава да не пренебрегваме проблема с имиграцията, нито да предлагаме разводнени версии на популистки „решения“. Тук има прозорец от възможности. През последното десетилетие нагласите на обществото в Обединеното кралство към миграцията и особено нейните икономически ефекти станаха по-положителни. Представата, че по-голямата част от британското общество е враждебно настроено към имиграцията и че не може да се направи нищо, за да се промени това, е невярна.

Междувременно лейбъристите бяха похвално ясни, че растежът, макар и не отговорът на всички икономически проблеми на Обединеното кралство, е необходима предпоставка за решаването им и че няма лесни решения или преки пътища. Една съществена част от дългосрочната стратегия за растеж - наред с политиките за образование и умения, планирането и инфраструктурата, и много други - е управляваната, но също така отворена и гъвкава миграционна политика.

Какво означава това на практика? Несигурността, произтичаща от честите промени в политиката през последните няколко години, подкопа доверието на бизнеса и инвестициите в Обединеното кралство. Лейбъристите трябва да обяснят – и то скоро (изборите са на 4 юли – бел. прев.) – че имиграцията не е проблемът, а част от решението, завършва Портес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 3 седмици
точно така, трябва да се поддържа постоянния поток от индия и пакистан от около 700 000 единици годишно. все някой от тях ще реши, че му се работи за да издържа рижави пенсионирани пияници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още