IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При президента БСП се обяви за сформиране на експертен кабинет с третия мандат

Имаме отговорността да сме проводник в диалог и балансьор в тази ситуация, каза временният председател на БСП Атанас Зафиров

11:30 | 25.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

„БСП за България“ няма да подкрепи правителства на ГЕРБ-СДС или ДПС, но ще работи за сформирането на експертен кабинет с третия мандат. Това казаха представителите на социалистите по време на консултациите с президента Румен Радев.

„За първи и втори мандат всичко за нас е ясно, изчерпано – няма как да се направи такова действие. Що се отнася до експертен кабинет на националното съгласие, ние сме готови да работим по такъв модел за излизане от тази ситуация, в която се намираме“, каза Борислав Гуцанов по време на разговорите.

Според временния председател на БСП Атанас Зафиров страната се намира в „ужасяваща политическа криза“, която е освен това икономическа, социална, демографска и има риск да прерасне в конституционна.

„В тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият път е, разбира се, много удобен: да бъдем странични наблюдатели на това, което се случва, удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и осъзнаваме резултата, който сме получили“, каза Зафиров.

Той беше категоричен, че партията му няма да участва в никаква форма на управление с ГЕРБ.  

"Продължаваме да смятаме, че изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна, пробългарска, устойчива изпълнителна власт", каза още той. Имаме отговорността да сме проводник в един такъв диалог и балансьор в тази ситуация, посочи Зафиров.

Според него потенциалът за излъчване на експертно правителство не е изчерпан.

„От „БСП за България“ не се плашим от избори. Тази роля на пета политическа сила нито ни отива, нито ни устройва. Процесите на консолидация и укрепване на партията, които сме започнали, биха дали резултат на едни избори. Доколкото очакванията на българското общество и гражданите е да бъде намерена форма на диалог, ние смятаме, че нашата политическа сила би участвала активно в такъв опит за съставяне на правителство“, каза той.

Зафиров подчерта, че именно БСП са излъчили и подкрепили печелившата президентска двойка и призова към политически диалог.

В случай че ДПС предложи експертно правителство с втория мандат, БСП няма да даде подкрепата си, категоричен беше Зафиров пред медиите след срещата при Радев. Ако стигнем до трети мандат, на фона на очакванията на цялото общество, разумният подход е да се говори с всички, каза още той, като така не изключи възможността за разговори и с ГЕРБ-СДС и ДПС. Зафиров отказа да даде категоричен отговор дали партията му очаква третия мандат, или ще работи за експертен кабинет, независимо на коя политическа сила бъде дадена последната възможност за сформиране на правителство. 

По-рано днес президентът проведе среща с представители на „Възраждане“. По време на консултациите лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че ако получат третия мандат, те са готови за разговори с всички останали политически сили без ГЕРБ и ДПС за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура за премиер. 

Преди ден Румен Радев проведе срещи с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Бойко Борисов обяви, че формацията му ще предложи кабинет на малцинството, а ДПС декларираха подкрепа за кабинет на ГЕРБ. 

ПП-ДБ са категорични, че няма да участват в преговори и сформиране на правителство с първата политическа сила. 

От изказванията досега на останалите политически формации стана ясно, че също не биха подкрепили кабинет с първия мандат.

Обновено в 12:30 ч. на 25 юни 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още