IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Възраждане" при президента: Възможно е правителство с всички без ГЕРБ и ДПС

Категорично не бихме подкрепили правителство на малцинството, каза Костадин Костадинов

09:29 | 25.06.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако третият мандат отиде при "Възраждане", от формацията са готови да разговарят с всички останали политически сили без ГЕРБ и ДПС за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура за премиер. Това каза лидерът на четвъртата политическа сила „Възраждане” Костадин Костадинов пред президента Румен Радев, който днес провежда втори кръг от консултации с политическите формации в парламента. Първата среща на държавния глава е с "Възраждане".

Костадинов заяви, че партията категорично не би подкрепила правителство на малцинството.

„Възможно е да има правителство в този парламент и ние ясно заявихме формулата - 125 мандата са тези, които са различни от ГЕРБ и ДПС. Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС с третия мандат за широк кабинет с консенсусен министър-председател начело", заяви Костадинов.

Според него ГЕРБ и ДПС са негласна коалиция от ''сиамски близнаци". „Ако искаме да покажем, че може да има държава, която да не се управлява с Борисов и Пеевски, сега е моментът", каза Костадинов.

Президентът от своя страна попита как от формацията виждат преодоляването на гражданската апатия и бъдещето пред 50-ото Народно събрание. Радев припомни заявката на ГЕРБ-СДС, че ако не формират ясно изразено мнозинство, ще формират правителство на малцинството. И попита дали от „Възраждане“ биха подкрепили идеята.

 "Формулата е зададена от българския избирател - определи в парламента да има повече партии, които декларираха, че не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС…Не се страхуваме от нови избори“, посочи още Костадинов.

Румен Радев отбеляза, че е готов да разговаря с всяка партия, която има план за действие с третия мандат. "Добре е да говорите с партиите от тази, според вас анти ГЕРБ-ДПС коалиция. След като видим резултата от разговорите, можем да обсъдим третия мандат", посочи той.

Вчера президентът се срещна с първите три парламентарно представени сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

След консултациите стана ясно, че ГЕРБ-СДС ще предложи кабинет на малцинството, а Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер. Беше потвърдено, че ГЕРБ-СДС може да разчитат на подкрепата на ДПС, според които трябва да се направи правителство от евроатлантическите партии.

ПП-ДБ категорично отказват да участва в подобни преговори и няма да подкрепят правителство на първата политическа сила.

От изказванията досега на останалите политически формации стана ясно, че също не биха подкрепили кабинет с първия мандат.

По-късно днес президентът ще се срещне и с представители на "БСП за България". Утре най-вероятно ще проведе срещи с ИТН и "Величие", а след това трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

"Водили сме разговори със знакови хора от ПП-ДБ и смятаме да продължаваме да водим, решението зависи от тях", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след консултациите при президента.

„Ситуацията е следната - или ще се създаде анти ГЕРБ-ДПС коалиция и ще се нормализира политическата система, или ще се създаде правителство на ГЕРБ и ДПС, което ще изключи тока на политическата система“, коментира Костадинов.

"Не става дума за коалиция, а за общо управление, което споделя общи ценности", посочи той. 

"ПП-ДБ имат два варианта - или приемат да разсъждават за съставянето на общ кабинет с консенсусни фигури срещу ГЕРБ и ДПС, или им подаряват властта".

По думите му в този формат, който се задава, Борисов ще е младшият партньор на Пеевски.

Никой от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не е водил разговори за съставяне на правителство с представители на партия „Възраждане“. Това заявиха от коалицията с пост във  Facebook. Поводът за публикацията са направените по-рано днес изявления от лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов пред медиите след провелите се консултации при президента Румен Радев.

"ПП-ДБ е проевропейска и антикорупционна коалиция. На вчерашните консултации при президента председателят на парламентарната група на ПП -ДБ Николай Денков заяви официално и недвусмислено, че коалицията не може да влезе в разговори с партия „Възраждане“ за съвместно управление поради диаметрално противоположните виждания на двата политически субекта за посоката на развитие на България", се посочва в публикацията.

Допълнена към 13.10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vanaia
преди 3 дни
Костадин, Костадин.... знакови фигури в ппдб са Просто Киро, Асан малкият усмихнат умен *** дето забърква такеа каша, че десетилетия ще му я сърбаме..Лорер, Лена Хиена слаффчо й написа песен... Бсп - тука добре, засега. Кака Корни засега я махнах, но изненади се очакват. ОставТ Величие, тук също добре . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още