IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След консултациите: ПП-ДБ остава „проевропейска, антикорупционна опозиция“

Атанас Атанасов попита защо снайперисти охраняват двора на Бойко Борисов

14:48 | 24.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) остава „проевропейска, антикорупционна опозиция“. Това казаха съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и бившият премиер акад. Николай Денков по време на консултациите при президента Румен Радев, свикани с парламентарно представените партии с оглед на възможностите за съставяне на правителство.

„Ако нещо стана ясно през последните три години, то е, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но сравнително трудно да се сформира ново“, каза Денков.

Той подчерта, че ГЕРБ вече шест пъти са имали мандат за съставяне на правителство, но нито веднъж не са успели.

Ние сме единствената политическа сила, която успя за три години два пъти да сформира правителство и цената, която плащаме, е сравнително голяма, каза Денков.

Той отхвърли възможността ПП-ДБ да се коалира с ГЕРБ-СДС и ДПС, посочвайки, че двете формации са работили заедно и когато са свалили правителствата, съставени от „ПП-ДБ“, и когато са оправяли критики към работата им.

„Сега е техен ред“, каза той.

„Спомнете си, че и двата пъти, в които ние направихме правителство, започвахме от приоритети, законодателна програма, вариант на управленска програма. Аз не виждам нищо такова в тези случаи. Виждам скрити разговори за позиции, от които не се вижда кой за какво иска да работи“, каза Денков.

Запитан от президента дали ПП-ДБ биха откликнали на призива на „Възраждане“ за създаване на анти-ГЕРБ коалиция, Денков беше категоричен, че двете формации не споделят начина, по който виждат мястото на България в Европа и света.

„Не виждаме как нашите приоритети бихме могли да ги развиваме заедно с „Възраждане“, каза той.

Два пъти ни се наложи [да сформираме правителство] и поехме отговорността, но избирателите този път ясно ни дадоха позиция на опозиция, каза Кирил Петков. Той подчерта намерението партията му да бъде не само проевропейска, но и антикорупционна опозиция.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов попита президента дали е информиран за заплаха за живота на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В публичното пространство преди няколко дни се появиха снимки на снайперисти по оградата на двора на Бойко Борисов. Това притеснява страшно много хора“, каза Атанасов.

Радев отбеляза, че „конкретика, специално когато се касае за заплаха за физическо лице, не трябва да става публична информация“, но пое ангажимент да изиска повече информация от службите за сигурност.

На срещата присъстваха още депутатите Кристина Петкова и Божидар Божанов. 

По-рано президентът проведе консултации с представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че правителство може да бъде сформирано единствено с първия мандат. Той посочи, че партията му ще предложи правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ, но самият Борисов няма да бъде вариант за поста. 

По-късно с Радев се срещнаха и представители на ДПС. „Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя от парламентарните избори“, каза Йордан Цонев от ДПС. 

Предстои утре от 9:00 ч. държавният глава да проведе среща с „Възраждане“, а от 11:00 ч. – с представители на „БСП за България“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още