IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Еврото е заложник на проруски интереси и нежелание за съдебна реформа

Партиите, които подкрепят еврото, да действат заедно, когато става дума за Закона за еврото, призова Деян Василев

13:18 | 24.06.24 г. 9

Темата за приемането на еврото е заложник, от една страна, на партии като "Възраждане", които са против еврото и изразяват мнението на малцинство от българите, макар и гласовито. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria финансовият експерт Деян Василев, за когото влизането в еврозоната е национален приоритет и ще доведе до неизброим брой ползи.

„Еврото е заложник, освен на влиянието на проруски интереси и партии, така някои хора го държат като заложник, за да няма съдебна реформа и справедливо разследване на корупция в България. За съжаление, между тези себични интереси страда националният ни интерес“, каза още той.

Според Василев е възможно в конвергентния доклад за приемането на България в еврозоната да има „намигване“ в категорията инфлация, каквото е имало към Хърватия при приемането им, но с тази разлика, че в България няма стабилно правителство и все още има да се приема законодателство по темата.

По думите му законопроектът за еврото вече щеше да е разгледан от правителството, ако политическият процес в България течеше нормално и ротацията се беше случила.

„Виждате в България как много неща могат да се профанизират заради безхаберие или умишлено саботиране“, каза още Василев.

Той отбеляза, че собствената валута струва на страната 1 млрд. лв. годишно, а много хора у нас вече мислят и в евро.

Той изрази надежда партиите, които подкрепят въвеждането на еврото, да могат да действат заедно, когато става дума за Закона за еврото.

„Щом тези държави, които традиционно са големи националисти, са в еврозоната от години и просперират, значи и България може да просперира в еврозоната“, каза още той. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 3
ratten
преди 4 дни
егаси неумното изказване, как изобщо може да го наречете експерт, този умствено предизвикан кaлъф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 дни
*Еврото е заложник, освен на влиянието на проруски интереси и партии, така някои хора го държат като заложник, за да няма съдебна реформа и справедливо разследване на корупция в България.* - Поредният иддиотт!!! Значи, ако въведем еврото, ще разследваме корупцията в България, иначе тц! Демек - прокурорите ще заработят заради заплатите в евро, а бандитите ще се разбягат извън еврозоната? А чекмеджето на Боцко защо беше пълно с евраци, тогаз? И с какво ще се напълни, когато приемем еврото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 20
khao
преди 4 дни
До: 0pk еее изхарчил съм 10 лева за една пачка ... това ли ми е едното на ум, хахахаха! Пък и като приемете юаните, ще са с неква нумазмитаична стойност ако до тогава не съм се изтрил с тях.... Тъъъп си и не помниш, за това "такак съм бил казвал"... то за кво не излъга, че моите думи ли няма да преиначиш.. . не аз пратих половин милион руснаци на смърт.. късия го направи, сигурно ще да е от любов към тях.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 4 дни
До: khao а стига бе, до вчера ги мразеше и искаше да изпукат, а днес вече не ги мразиш и държиш пачка с рубли за всеки случай? Значи всъщност имаш едно на ум, че може да се обърнат нещата и трябва да си подготвен. Лъжлива гнiда си ти, постоянно го доказваш. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 4 дни
До: 0pk Бъркаш ме с късия... той мрази руснаците, не аз! Но държа една пачка в случай на криза с тоалетната хартия, каквато се случи покрай ковид-а :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
0pk
преди 4 дни
До: khao да не забравиш на смъртен одър да обърнеш всичко в рубли, за да пкне още един презрян ***! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 23
khao
преди 4 дни
... и аз като Коцето К държа спестяванията си в евро ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
0pk
преди 4 дни
Ай стига бре, 20год. натовска българия и накрая пак проруски сили пречели за приемане на еврото. Как беше лафа - на калпавата ракета, космоса и пречи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още