IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Марин льо Пен набира преднина преди първия тур на изборите във Франция

Алиансът на президента Еманюел Макрон остава на трето място с 20,6% подкрепа, докато левицата е втора с 28,2 на сто от гласовете, сочи анкета на Bloomberg

22:01 | 24.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg L.P.
Лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg L.P.

Крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен постига нов успех преди първия тур на парламентарните избори във Франция в неделя, показва анкета на Bloomberg, докато президентът на страната Еманюел Макрон е изправен пред нарастващата вероятност да се наложи да споделя властта с опозиционно правителство.

„Национален сбор“ увеличава преднината си с 0,3 пункта до 34,2%, докато съюзът на левите партии, „Нов народен фронт“ - обединяващ социалисти, комунисти, Зелени и крайнолявата „Непреклонна Франция“ - е втори с 28,2%, ръст от 0,1 пункта. ‚Ренесанс“ на Макрон и съюзниците му са на трето място с 20,6 на сто от гласовете.

Макрон разпусна долната камара на парламента по-рано този месец и свика предсрочни избори, след като неговата група беше победена на изборите за Европейски парламент. Изненадващото му решение предизвика сътресения на пазарите.

През уикенда Макрон се опита да защити решението си да разпусне законодателния орган, като каза, че опозиционните партии планират да поемат властта по-късно тази година, като той е длъжен да действа, за да избегне по-нататъшен хаос.

 „Това разпускане беше единственият възможен избор както за признаване на гласовете ви на европейските избори, така и за отговор на хаоса, който вече е тук, и на по-големия хаос, който предстои“, написа Макрон в редакционна статия, публикувана в регионалните вестници.

Въпреки че повечето агенции прогнозират, че „Национален сбор“  ще формира най-голямата група в Националното събрание, но няма да достигне 289 места, необходими за абсолютно мнозинство, последното проучване на Odoxa показва, че партията ще получи между 250 до 300 места. Системата от два тура на гласуване във Франция обаче затруднява прогнозите, като се има предвид възможността за балотажи с повече от двама кандидати.

Този сценарий – при който „Национален сбор“ печели най-много места в законодателния орган, но не достига абсолютно мнозинство – вероятно ще доведе до задръстване в долната камара, което означава, че всяко амбициозно законодателство или реформа ще трябва да бъдат отстранени.

"Национален сбор" остава първи в социологическите проучвания, следван от съюза на левите партии, докато алиансът на Макрон е трети. Графика: Bloomberg "Национален сбор" остава първи в социологическите проучвания, следван от съюза на левите партии, докато алиансът на Макрон е трети. Графика: Bloomberg

Някои членове на алианса на Макрон, включително бившият председател на Националното събрание Яел Брон-Пиве, сега водят кампания без лика на Макрон на своите плакати.

Бившият премиер Едуар Филип заяви, че Макрон е „убил президентското мнозинство“. Вътрешният министър Жералд Дарманин каза, че няма да се върне в същата роля, дори ако президентът събере достатъчно подкрепа, като посочи пред вестник Le Parisien, че иска да изгради отново дясноцентристко движение преди следващите президентски избори през 2027 г.

Льо Пен предположи, че Макрон няма да има друг избор, освен да подаде оставка, ако изборите доведат до задръстване на долната камара. Президентът обаче изключи това, предполагайки, че може да се наложи да работи с министър-председател от група, на която се противопоставя. Ръководителят на „Национален сбор“ Жордан Бардела, който е потенциален кандидат за премиер, ще говори на пресконференция по-късно в понеделник, докато кампанията навлиза в последните си дни преди началото на гласуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още