IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС при Радев: Най-нормално е да бъде подкрепен мандатът на победителя

ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет, каза Йордан Цонев

11:27 | 24.06.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя от парламентарните избори. Това заяви Йордан Цонев в рамките на провежданите от президента консултации за съставяне на правителство.

Консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание започнаха днес.

Държавният глава попита ДПС, като втора политическа сила в 50-ото Народно събрание, как оценява перспективите за съставяне на правителство. Президентът отбеляза, че при неуспех на първия проучвателен мандат за правителство, вторият ще отиде при ДПС. Президентът попита и каква би била успешната формула за съставяне на устойчиво правителство. 

ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет, каза Цонев.

„ДПС осъзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно. Ние ще извървим този път. Въпросът е дали другите политически сили го разбират. И по-важният въпрос е как точно го разбират, защото най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, защото такава е волята на българския народ“, посочи Цонев на срещата.

Цонев коментира ниската избирателна активност, посочвайки, че „хората категорично не искат нови избори, а искат политическият процес да се стабилизира и да има редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много“.

По думите му изборните резултати и ниската избирателна активност категорично говорят за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната. "Това е тенденция, която се развива в последните три-четири години и се дължи на факта, че в страната политическите сили в се отдалечават от дневния ред от институциите", каза Цонев.

Според Цонев заявката на по-малките партии за кабинет с техен мандат не означава, че този мандат ще бъде подкрепен от първите две политически сили. ДПС вижда в този сценарий единствено политическо его.

ДПС призова президента да влезе в ролята на медиатор между политическите сили.

По-рано първата политическа сила, поканена в президенството, беше ГЕРБ. „Излиза, че на практика няма как да се състави правителство“, заяви Бойко Борисов.

„Носим си отговорността и ще предложим правителство най-вероятно, когато разговаряме и с другите колеги, и то ще бъде на малцинството“, каза Борисов пред медии след консултациите. Той подчерта, че няма да бъде министър-председател, но ще бъде предложено име от ГЕРБ. 

Борисов очаква подкрепа „от всички отговорни хора, които не искат да отиваме на избори за седми пореден път, където да се получи същият резултат или по-лош за всички“. Той допусна и промяна на избирателната система, като отрече това да е коментирано по време на консултациите с президента.  

Консултациите бяха насрочени, след като в края на миналата седмица депутатите избраха за председател на Народното събрание Рая Назарян от ГЕРБ-СДС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Днес държавният глава ще се срещне още с представителите на третата политическа сила след вота – ПП-ДБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още