IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Северна Македония изключи признаване на българско малцинство в конституцията

Християн Мицкоски използва в речта си след гласуването на правителството му от парламента само името "Македония"

10:11 | 24.06.24 г. 2
Новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски. Снимка: EPA/БГНЕС
Новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски. Снимка: EPA/БГНЕС

Депутатите в Северна Македония одобриха в неделя ново правителство, доминирано от националисти, с премиер Християн Мицкоски, предава Ройтерс. В изказването си след гласуването той изключи възможността за промени в конституцията на страната за признаване на българско малцинство.

Партията на Мицкоски ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите през май, като се възползва от недоволството на избирателите от бавния темп на интеграция на страната към ЕС.

При трето гласуване заради технически проблеми в 120-местния парламент 77 депутати гласуваха „за“ правителството, а 22 бяха „против“. Управляващата коалиция в парламента се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанския съюз ВЛЕН и движение ЗНАМ, създадено от отцепници от Социалдемократическия съюз (СДСМ).

Мицкоски, който обяви заседанието за „историческо“, ще бъде първи мандат премиер. Той каза пред депутатите, че е време „да запретнем ръкави и да започнем да решаваме проблемите на страната“.

Мицкоски допълни, че правителството му с 20 министерства няма да се нуждае от сто дни, за да покаже резултати в реформите, а ще започне незабавно да работи за привличане на чуждестранни инвестиции, намаляване на данъците и увеличаване на пенсиите и заплатите.

Депутати от опозицията изразиха съмнения относно способността на новото правителство да изпълни обещанията от програмата си, като обвиниха Мицкоски, че е манипулативен и потаен относно предлаганите реформи.

ВМРО-ДПМНЕ беше в опозиция от 2017 г., когато правителството на Никола Груевски беше свалено след изборите през 2016 г. заради твърдения за корупция и заменено от правителство начело със СДСМ.

Десният националист Груевски, който избяга от страната през 2018 г., след като беше осъден на две години затвор по обвинения за корупция, получи политическо убежище в Унгария.

След като бойкотираха ВМРО-ДПМНЕ през последните години заради притеснения, че националистическите му уклони може да навредят на отношенията със съседните България и Гърция и на кандидатурата на страната за членство в ЕС, избирателите отново се насочиха надясно, разочаровани от бавното развитие и закъснението в интеграцията към съюза.

Мицкоски заяви, че правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция.

„Продължаваме да стоим заедно с нашите партньори от ЕС и заедно ще хармонизираме общата външна политика с ЕС“, каза той и допълни, че страната му ще продължи да подкрепя отбраната на Украйна от Русия.

Но Мицкоски каза също, че сключеното по-рано споразумение за разрешаване на спора с България чрез промяна на конституцията за признаване на българско малцинство, „няма да мине и няма да има конституционни промени, докато аз съм тук“.

Припомняме, че България отмени ветото си върху началото на преговорния процес на Република Северна Македония с ЕС през юни 2022 г., след като прие т. нар. "френско предложение" за разрешаване на спора между двете страни. То предвиждаше специално внимание да се обърне защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в РСМ, което отговаряше на искането на София за официално признаване на българска общност, добросъвестно прилагане на двустранните споразумения, включително Договорът за добросъседство с България от 2017 г., борба срещу речта на омразата и дискриминацията. 

Българският парламент отмени ветото с огромно мнозинство от 170 гласа "за" и 37 "против". 21 депутати се въздържаха при гласуването. 

В речта след избирането си Мицкоски няколко пъти спомена страната си с 2 млн. души население, наричайки я само Македония, а не използва пълното ѝ име Северна Македония, което предишното правителство промени под натиск от Гърция, която твърди, че името внушава териториални претенции към едноименната гръцка провинция.

Гърция вече предупреди, че може да осуети кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС, след като новоизбраният президент на страната Гордана Силяновска-Давкова също нарече страната си „Македония“, възобновявайки спора с Атина за името.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 5
Tikva007
преди 6 дни
*Новият премиер на Северна Македония изключи признаване на българско малцинство в конституцията* - Я да видим евро-атлантическите ценности и техният пазител НАТО, какво ще кажат за признаването на *Новият премиер на Северна Македония*, която България, под мъдрото ръководство на новоизлюпените ни евроатлантици, първа в света призна за държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още